Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На ринку електроенергії введені надзвичайні заходи

27 серпня 2014, 10:04
625
2
Реклама

26 серпня 2014 року набуло чинності розпорядження Кабінету Міністрів від 13 серпня 2014 року № 764-р "Про прийняття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії". Мета документу - забезпечення надійної, безперебійної роботи об'єднаної енергетичної системи України, запобігання аварійним ситуаціям і ушкодженням електроенергетичних установок, їх елементів і споруд.

Розпорядженням визначені завдання Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, по коригуванню (по зверненню Минэнергоугля України) тарифів на виробництво електричної енергії і величини зеленого тарифу, тарифів на передачу електричної енергії, встановлення додаткових платежів (надбавки, скидки) виробникам електричної енергії і так далі

Визначено також і заходи держпідприємствам "Національна енергетична компанія "Укрэнерго" і "Енергоринок". Зокрема, завданням ГП "НЭК "Укрэнерго" являється визначення допустимого рівня зниження резерву енергогенеруючих потужностей; встановлення вимог відносно графіків (добових, тижневих і так далі) і обсягів виробництва електричної енергії по окремих енергогенеруючими компаніями (у розрізі енергоблоків); встановлення тимчасових обмежень виробництва електричної енергії, зокрема виробникам з альтернативних джерел енергії; забезпечення дотримання встановлених лімітів потужності; встановлення тимчасових обмежень по пропускній спроможності міждержавних електричних мереж України, а також визначення умов здійснення і об'ємів міждержавного перетікання електричної енергії.

Перед ГП "Енергоринок" поставлено завдання по розробці спільно з "Укрэнерго", з урахуванням графіків і обсягів виробництва електричної енергії, графіків навантаження енергетичної системи України, а також нарахування платежів за електричну енергію її виробникам, працюючим по цінових заявках, для яких встановлені графіки і обсяги виробництва електричної енергії, за граничною ціною системи.

Крім того, діє постанова Кабміну від 13 серпня 2014 року № 372 "Про твердження Порядку вжиття тимчасових надзвичайних заходів по подоланню наслідків тривалого порушення нормальної роботи ринку електричної енергії".

Порядок визначає підстави і процедуру ухвалення рішень про вжиття тимчасових надзвичайних заходів по подоланню наслідків тривалого порушення нормальної роботи ринку електричної енергії із-за виникнення аварійних ситуацій в об'єднаній енергетичній системі України, викликаних ушкодженням електроенергетичних установок, їх елементів, споруд або внаслідок надзвичайних ситуацій.

Також документом визначені критерії порушень нормальної роботи ринку електричної енергії, у разі виникнення яких вживаються тимчасові надзвичайні заходи. Зокрема, можливо застосовувати обмеження цін на ринку електричної енергії, встановлювати учасникам ринку електричної енергії особливі умови купівлі-продажу електричної енергії, експорту або імпорту електричної енергії і інші.

Тимчасові надзвичайні заходи можуть вживатися на період, що не перевищує 1 місяць, причому рішення про їх прийняття приймається на засіданні Кабміну за уявленням Минэнергоугля або НКРЕ, а рішення відносно продовження терміну дії заходів приймається також урядом, проте не більше ніж на 1 місяць.

За інформацією прес-служби Міненерго

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини