Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкіри заявили, що госпсуд допомагає ухилятися від кредитних зобов'язань

10 грудня 2014, 14:08
1820
8
Реклама

Незалежна асоціація банків України заявляє про спробу недобросовісного позичальника впровадити нову схему ухилення від виконання кредитних зобов'язань перед банком за рішенням господарського суду першої ланки.

Так, 26 листопада 2014 року суддя Господарського суду Харківської області Аюпова своїм рішенням у справі № 922/3899/14 припинила зобов'язання за кредитним договором між банком і позичальником ФОП (сума зобов'язань понад 2,5 млн. доларів США).

"Суддя мотивувала своє рішення тим, що після вступу на поточний рахунок Позичальника чергового транша в доларах США він їх не отримував з рахунку готівкою, а давав доручення банку продавати долари США на міжбанківській валютній біржі і зараховувати гривні на інший свій рахунок", - повідомили в Харківському банківському союзі. Тому суддя вважає, що сторонами був укладений кредитний договір, по якому позивач отримував кредитні кошти в національній валюті, отже, він повинен погашати суму заборгованості, яка виникла після конвертації перерахованої банком валюти в гривню.

Банк в апеляційній скарзі вказує, що за бажанням позивача і за умовами кредитного договору кредитні кошти позичальникові надавалися шляхом перерахування (перекладу) грошових коштів на його поточний валютний рахунок. При цьому, банківські операції за поданням кредитних коштів вважаються завершеними з моменту зарахування суми переказу кредитних коштів на поточний валютний рахунок (ст. 30 Закону про платіжні системи і переказ коштів).

При таких обставинах очевидно, що банк свої зобов'язання за кредитним договором виконав належним чином в повному об'ємі, перерахувавши кредитні кошти безпосередньо в іноземній валюті (доларах США) позичальникові шляхом переказу цих коштів на його поточний валютний рахунок в доларах США у рамках поновлюваної кредитної лінії.

Банк відмічає, що усі наступні операції позичальника про зарахованих на його поточний рахунок кредитних коштів в доларах США не регулюються кредитним договором. Оскільки вказані кредитні кошти з цієї миті стали власністю клієнта-позичальника, то, відповідно, право розпоряджатися ними належало виключно йому на умовах Договору банківського рахунку. Банк у рамках обслуговування цього клієнта і виконання його доручень здійснював продаж доларів США на міжбанківській валютній біржі і зараховував отриману нацвалюту на рахунок цього клієнта.

НАБУ вважає, що до невірних судових висновків привело ігнорування ряду аргументів банку, і такий підхід може мати катастрофічні наслідки, адже кредити в іноземній валюті в цілому по банківській системі на 1 листопада 2014 року складають 33,3 млрд. дол. США, тобто майже 500,0 млрд. грн.

Нині слово за Харківським апеляційним господарським судом.

Джерело: НАБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини