Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ залишив в силі карну відповідальність за деякі "виборні злочини"

Реклама

Конституційний Суд припинив конституційне виробництво у справі про конституційність ч. 1 ст. 157 УК у частині карної відповідальності за ухилення члена виборчої комісії від участі в роботі комісії без поважних причин і ст. 158-1 УКщо передбачає карну відповідальність за голосування виборцем на виборчій дільниці більше одного разу. Причина припинення - автори звернення не змогли довести неконституційність цих положень.

Проти карної відповідальності за ухилення члена виборчої комісії від участі в роботі комісії без поважних причин виступав Президент України. На його думку, встановлення такої відповідальності не відповідало ст. 1, 8, 22, 38, 64, 65, 70, 71 Конституціїпроте конкретних аргументів, що свідчать про цю невідповідність, він не привів. Аналогічно 48 народних депутатів протестували проти конституційності ст. 158-1 УК, вказуючи на невідповідність її положень ст. 2471 і 103 Конституції, не вказавши при цьому конкретних обгрунтувань.

Таким чином, за ухилення члена виборчої комісії від участі в роботі комісії без поважних причин як і раніше передбачена карна відповідальність у вигляді штрафу від 5100 до 8500 гривен, або обмеження свободи на строк до двох років, або позбавлення волі на той же термін з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від одного до трьох років. Голосування ж виборцем, що бере участь у виборах або референдумі, на виборчій дільниці більше одного разу каратиметься штрафом від 1700 до 5100 гривен, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням свободи на строк до трьох років.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини