Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна виплатить 39 тис. євро чоловіку, сина якого вбили під час затримання: рішення ЄСПЛ

Реклама

Втрата близької людини завжди горе. Але коли трагедія сталася через протиправні дії правоохоронців, а держава не бажає встановлювати винних, біль від такої несправедливості стає нестерпним. Остання надія в таких випадках знаходиться у Страсбурзі.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Юхимович проти України» (№ 11464/12), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Руслана Юхимовича застрелили 4 березня 1999 року під час спроби поліції заарештувати його в межах розслідування справи про вимагання. Як було встановлено, хлопець помер від ушкоджень, викликаних двома пострілами в спину.

Органи прокуратури провели попередню перевірку, наслідком якої стала відмова у порушенні кримінальної справи. Але це рішення було скасоване і провадження все ж розпочалося.

Протягом наступних років його неодноразово припиняли і знову відкривали, національні суди надавали слідчим вказівки щодо усунення недоліків та вжиття заходів.

Леонтій Юхимович, батько загиблого, стверджував, що проти сина була застосована надмірна сила. Але правоохоронці наполягали на тому, що той помер внаслідок збройного зіткнення із міліцією під час арешту.

Українські суди у своїх рішеннях звертали увагу на те, що слідчі навіть не могли встановити, чи був хлопець озброєний. Також були наявні протиріччя у результатах судово-медичних експертиз у частині способу та порядку, в якому жертві було нанесено тілесні ушкодження.

У 2012 році Л. Юхимович звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст. 2 (право на життя / розслідування) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився на те, що міліція вбила його сина, а органи влади не провели оперативне та ефективне розслідування його смерті.

Суд у Страсбурзі констатував порушення ст. 2 Конвенції та присудив 39 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

Повна база рішень ЄСПЛ відтепер доступна у системах ЛІГА:ЗАКОН.

60 тис. рішень ЄСПЛ у прив'язці до відповідних статей Конвенції офіційною мовою та в перекладі на будь-яку дату у минулому. Плюс короткі огляди рішень українською та легка навігація від рішень ЄСПЛ до відповідних статей Конвенції та навпаки.

Деталі за посиланням

Читайте також:

Присуджена стороні компенсація не повинна бути меншою за понесені нею судові витрати: ЄСПЛ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини