Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Цивільно-правові наслідки злочину обмежені давністю притягнення до відповідальності: ЄСПЛ

Реклама

Якщо вирок суду не набрав законної сили через сплив строків давності притягнення до кримінальної відповідальності і справу було закрито в апеляції, то вимога компенсації завданої матеріальної шкоди порушує презумпцію невинуватості.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Паскіні проти Сан-Марино», № 2 (заява № 23349/17), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

За підсумками фінансової перевірки Центральний банк Сан-Марино відкрив кримінальне провадження проти керівника та власника фідуціарної компанії S.M.I. Енріко Марія Паскіні. Його підозрювали у фінансових злочинах, зокрема, розкраданні.

Пізніше в суді першої інстанції було доведено, що Паскіні створив декілька іноземних компаній, за допомогою яких він привласнив кошти S.M.I. Він був визнаний винним і засуджений до чотирьох років. Також рішення передбачало обов'язок відшкодувати шкоду S.M.I. Сума мала бути визначена в окремому цивільному провадженні.

Але при апеляційному розгляді суд звільнив Паскіні від відповідальності за більшістю пунктів обвинувачення, в тому числі за розкрадання, оскільки вони були погашені давністю. Втім, рішення в частині відшкодування завданої шкоди залишилося в силі. Тож Паскіні змусили сплатити збитки.

Він звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст. 6§2 (презумпція невинуватості) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Паскіні скаржився на те, що рішення по апеляції відображало переконання судді у вчиненні ним злочину. Водночас це обвинувачення було зняте, а відтак провини в кримінальному провадженні встановлено не було.

Суд у Страсбурзі констатував порушення Конвенції та присудив 10 тис. євро компенсації моральної шкоди.

Повна база рішень ЄСПЛ відтепер доступна у системах ЛІГА:ЗАКОН.

60 тис. рішень ЄСПЛ у прив'язці до відповідних статей Конвенції офіційною мовою та в перекладі на будь-яку дату у минулому. Плюс короткі огляди рішень українською та легка навігація від рішень ЄСПЛ до відповідних статей Конвенції та навпаки.

Деталі за посиланням

Читайте також:

ЄСПЛ вперше застосував доктрину "плодів отруєного дерева" до інформації від приватних осіб

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини