Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НПУ звернулася до Мін'юсту щодо запровадження тимчасового мораторію на проведення планових перевірок нотаріусів

Реклама

Відповідно до статті 2 Закону «Про нотаріат» державне регулювання нотаріальної діяльності, зокрема, полягає в проведенні перевірок організації нотаріальної діяльності нотаріусів, дотримання ними порядку вчинення нотаріальних дій і виконання правил нотаріального діловодства. Контроль за організацією нотаріату, перевірка організації нотаріальної діяльності нотаріусів, дотримання ними порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства здійснюються Міністерством юстиції та його територіальними органами.

Порядок проведення перевірки організації роботи державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів, організації нотаріальної діяльності приватних нотаріусів, дотримання державними і приватними нотаріусами порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства затверджено наказом Міністерства юстиції від 17.02.2014 № 357/5.

З березня поточного року в Україні тривають карантинні заходи з метою запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). Незважаючи на це, рівень захворюваності продовжує невпинно збільшуватись, створюючи колапс у медичній сфері та забираючи життя громадян.

Нотаріат відноситься до критичної інфраструктури і продовжує працювати в умовах пандемії з виконанням всіх передбачених законодавством заходів безпеки. Необхідність вести прийом фізичних та юридичних осіб посилює ризики.

Окрім ризику поширення інфекції відвідувачами нотаріальної контори, існує ризик поширення коронавірусної хвороби представниками територіальних органів Міністерства юстиції під час проведення перевірок останніми, зазначають у Нотаріальній палаті.

Так, до обласних відділень Нотаріальної палати почали надходити повідомлення про захворювання посадових осіб територіальних органів Мін'юсту. Інкубаційний період COVID-19 триває 14 днів, у зв'язку з чим людина можете не знати про свою хворобу й бути вірусоносієм, чим сприяти поширенню пандемії. У випадку інфікування нотаріус стає носієм і наражає на небезпеку не лише себе, а й відвідувачів, значна частина з яких є людьми похилого віку, які належать до групи підвищеного ризику, йдеться в повідомленні Нотаріальної палати.

Для боротьби з пандемією було прийнято низку законів, зокрема закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», якими було накладено мораторій на проведення низки видів перевірок, зокрема на перевірки у сфері державного нагляду.

У зв'язку з істотним погіршенням епідеміологічної ситуації, зокрема з тенденцією до віднесення більшості регіонів до «червоної» чи «помаранчевої» карантинних зон, та з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) Нотаріальна палата звертається з пропозицією розглянути питання запровадження тимчасового мораторію на проведення планових перевірок організації роботи державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів, організації нотаріальної діяльності приватних нотаріусів, дотримання державними і приватними нотаріусами порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства.

Щодо позапланових перевірок за скаргами громадян, то НПУ пропонує до закінчення карантинних заходів проводити більшість з них дистанційно, з відновленням звичайного режиму роботи після подолання пандемії коронавірусної хвороби.

Захистити своє майно від дій чорних реєстраторів допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Читайте також:

Як змінилися штрафи Держпраці після підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини