Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Налоги-2010: платити будуть більше, платити будуть "веселіше"?

12 січня 2010, 12:54
3644
0
Реклама

Кінець 2009 року приніс платникам податків нову концепцію податкового реформування. Документ, розроблений чиновниками Кабміну, цікавий з багатьох причин. Так, декларуючи принцип "спрощення податкової системи шляхом скорочення кількості податків і зборів"розпорядження уряду (яким, власне, і затверджена нова Стратегія реформування податкової системи аж до 2018 року) містить ряд смутних і насторожуючих пропозицій.

З одного бокууряд обіцяє виключити ряд податків і зборів. І тут вже не так важливо, що більшість цих податків (обов'язкових платежів) давно втратили свою актуальність, а деякі взагалі не стягуються, наприклад гербовий збір. Правда, відміна комунального податку, а саме над цим роздумує Кабмін, сама по собі ідея непогана. Втім, реалізувати такі задуми одному лише Кабміну не під силу, адже "встановлення і скасування податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, а також пільг їх платникам здійснюються Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим і сільськими, селищними, міськими радами" (ст. 1 Закону "Про систему оподаткування"). Органів виконавчої влади в цьому переліку немає.

До радісних новин (зрозуміло, для платників податків) можна віднести плани уряду сприяти заміні карної відповідальності за незначні правопорушення податкового законодавства адміністративною, з компенсацією завданої шкоди і сплатою відповідних адмінштрафів. Проте і це під силу здійснити тільки Верховній Раді як єдиному органу законодавчої владиуповноваженому коригувати українські закони, включаючи Карний кодекс.

На цьому "перелік добрих справ" уряду добігає кінця. А ось далі - цікавіше. Як вважають в Кабміні, в 2010 році податкове реформування повинно виявити себе у скороченні податкових пільг юридичним особамтоді як пільги фізособам надаватимуться виключно з урахуванням їх річного доходу. Скорочення пільг, як і слід було чекати, торкнеться головним чином ПДВ і податку на прибуток. Не був забутий і акциз - ставки його стягування можуть поповзти вгору. Крім того, намічається впровадження єдиного соціального внеску (що нараховується на фонд заробітної плати) і нових механізмів адміністрування податку на нерухомість. Останній до того ж буде відданий "під крило" органів місцевого самоврядування разом з платою за торговий патент.

Всупереч усьому вищесказаному відмітимо, що Стратегія податкового реформування, хай і виражаючи офіційну позицію Кабінету Міністрів, проте говорить лише про його наміри, але не можливості. Підтримати або немає ту або іншу ініціативу Кабміну, у тому числі законодавчувирішують депутати парламенту і місцевих рад. Тільки вони згідно ст. 92 і ст. 143 Конституції мають право встановлювати нові загальнодержавні або місцеві податки (збори), відміняти або вводити додаткові до них пільги.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини