Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Писаренко пропонує вимагати від виборців додаткові документи

11 січня 2010, 18:04
208
0
Реклама

Народний депутат Валерій Писаренко (фракція БЮТ) пропонує уточнити виборче законодавство, встановивши нові терміни розгляду заяв, поданих виборцями у виборчі комісії, і доповнивши список документів, що подаються виборцем у виборчу комісію у разі, якщо виборець бажає голосувати поза виборчою дільницею (голосувати вдома). Відповідні ініціативи були викладені парламентарем в проекті закону, зареєстрованому у ВР під номером 5509.

У проекті закону "Про внесення змін до Закон "Про вибори Президента України" народний депутат пропонує розширити список документівщо подаються виборцем у виборчу комісію, у разі, якщо виборець не зможе здійснити голосування на виборчій дільниці. А саме, разом з письмовою заявою виборець повинен буде подати у виборчу комісію документ, що підтверджує неможливість його прибуття на виборчу дільницю за станом здоров'я. При цьому заява має бути подана не пізніше, ніж в 20:00 останньої п'ятниці перед днем голосування, тоді як діюча редакція дозволяє подавати заяву за 12 годин до початку голосування. Який саме документ повинен надати виборець, проектом не уточнюється, проте згідно із законодавством це може бути довідка про стан здоров'я, видана медустановою. Окрім цього, проектом закону уточнюються терміни розгляду скаргщо поступили у виборчі комісії від виборців. Зокрема, скарга, згідно з документом, має бути розглянута не пізніше чим наступного дня після дня голосування (діюча редакція зобов'язує розглядати скарги не пізніше чим за одну годину до закінчення голосування).

У випадку якщо законопроект буде схвалений ВР, його дія поширюватиметься у кращому разі на другий тур президентських виборів, оскільки до початку першого туру залишилося всього шість днів. До речі, раніше КСУ визнав неконституційними деякі норми Закону про вибори Президента України. Зокрема, неконституційними визнані норми, що зобов'язують громадян України перебувати на консульському обліку в країні перебування, для того, щоб здійснити голосування, і що зобов'язують громадянина України - кандидата на посаду члена виборчої комісії - проживати на відповідній території (по місцю знаходження виборчої дільниці).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини