Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зняття заборони відчуження нерухомого майна: зміни до Закону "Про нотаріат"

Реклама

8 серпня 2020 року набрав чинності Закон № 775-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» щодо усунення законодавчих колізій та прогалин» (далі - Закон № 775).

Що передбачає Закон у частині зняття заборони відчуження нерухомого майна, роз'яснили в Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Харків).

Законом № 775 усунуто термінологічні неузгодженості між Цивільним кодексом та Законом «Про нотаріат» (терміни «угода», «доручення», «громадянин», «підприємства, установи, організації», «головні управління юстиції» замінено відповідно на «правочин», «договір», «довіреність», «фізичні та юридичні особи», «територіальні органи Міністерства юстиції»).

Крім того, усунуто внутрішні суперечності, що були наявні в Законі «Про нотаріат», та актуалізовано перелік свідоцтв, які сьогодні видають нотаріуси.

Фахівці Управління звернули увагу, що зняття заборони відчуження нерухомого майна включено до переліку нотаріальних дій, про що Законом № 775 внесено зміни до пункту 9 частини першої статті 34 Закону «Про нотаріат».

В Управлінні нагадали, що особливості державної реєстрації прав у результаті вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва встановлені у статті 31-2 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Так, державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва, що має наслідком набуття, зміну чи припинення речових прав, їх обтяжень одночасно із вчиненням такої нотаріальної дії, проводиться нотаріусом, яким вчинено відповідну нотаріальну дію, крім випадків, передбачених цією статтею.

Державна реєстрація припинення обтяження речових прав у результаті зняття нотаріусом заборони на відчуження нерухомого майна відповідно до Закону "Про нотаріат" проводиться нотаріусом, яким знято відповідну заборону на відчуження нерухомого майна, одночасно з її зняттям.

Разом з тим, з переліку нотаріальних дій, які має право вчиняти приватний нотаріус, діяльність якого зупинена, за відсутності заміщення іншим приватним нотаріусом, виключено право знімати заборону відчуження нерухомого майна.

Окрім цього, накладення та зняття заборони відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно) віднесено до нотаріальної дії, при вчиненні якої вчиняється посвідчувальний напис.

Також частину 4 статті 55 Закону «Про нотаріат» викладено в новій редакції, згідно з якою посвідчення договорів щодо відчуження, іпотеки житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна здійснюється за місцезнаходженням такого майна або за місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору. Посвідчення договорів щодо відчуження, застави транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, здійснюється за місцезнаходженням юридичної особи або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.

Захистити своє майно від дій чорних реєстраторів вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Читайте також:

Оновлено Єдиний державний реєстр юросіб, ФОП та громадських формувань

Оновлення ЄДР: у заяві про держреєстрацію юрособи можна буде обрати систему оподаткування

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини