Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опис майна після виникнення податкового боргу: яка процедура

Реклама

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що згідно з п. 89.1 ст. 89 Податкового кодексу право податкової застави виникає:

- у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку (пп. 89.1.1 п. 89.1 ст. 89 ПКУ);

- у разі несплати у строки, встановлені ПКУ, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу (пп. 89.1.2 п. 89.1 ст. 89 ПКУ);

- у випадку, визначеному в п. 100.11 ст. 100 ПКУ, - з дня укладання договору про розстрочення, відстрочення грошових зобов'язань (пп. 89.1.3 п. 89.1 ст. 89 ПКУ).

Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису.

До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Відмова платника податків від підписання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави, не звільняє такого платника податків від поширення права податкової застави на описане майно. У такому випадку опис здійснюється у присутності не менш як двох понятих. Зазначені норми встановлені п. 89.3 ст. 89 ПКУ.

Нагадаємо, діють важливі зміни щодо стягнення податкового боргу.

Підтримувати хорошу репутацію у податковій, навіть за умов віддаленої роботи, вам допоможе продукт Liga:REPORT. Це зручний онлайн-сервіс, який допомагає реєструвати ПН/РК, відслідковувати заборгованість зі сплаті податків, а також подавати звітність в режимі онлайн. А найголовніше ви зможете забути про головний біль з реквізитами, у сервісі Liga:REPORT вони завжди актуальні. Якщо у вас виникнуть будь-які труднощі, на допомогу прийде віртуальний помічник або технічна підтримка, які постійно на зв'язку. Спробуйте і переконайтесь: робота у віддаленому режимі не стане на заваді ефективності вашої команди.

Читайте також:

Оновлено Порядок обліку платників податків і зборів

Як оскаржити рішення контролюючого органу: роз'яснення ДПС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини