Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сьогодні набирають чинності всі судові рішення, прийняті під час карантину

Реклама

Закінчився 20-денний строк, протягом якого учасники справи мали право на продовження процесуальних строків. Про це повідомляє Судова влада України.

17 липня 2020 року набрав чинності Закон № 731-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". Відповідний Закон ВР прийняла на засіданні 18 червня.

Хочете першими отримувати оповіщення про прийняття законів? Налаштуйте віджет «Smart-сигнали» в екосистемах LIGA360. Щоб отримати тестовий доступ - переходьте за посиланням.

Нагадаємо, що Законом визначено можливість суду за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов'язки (у випадках наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених кодексом), поновлювати строки, встановлені у статтях вищезазначених процесуальних кодексів, а також продовжувати процесуальні строки, які встановлені законом чи судом, на строк дії карантину.

Зазначимо, що Законом № 540-IX було передбачено, що процесуальні строки розгляду справ у судах продовжуються автоматично на строк дії встановленого Кабміном карантину. Про це ЮРЛІГА писала тут і тут.

Законом № 731-IX встановлено, що процесуальні строки, які були подовжені відповідно до Закону № 540-IXзакінчуються через 20 днів після набрання чинності новим Законом. Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов'язки (у випадках наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій), будуть мати право на продовження процесуальних строків на встановлених підставах.

Зазначається, що всі судові рішення, прийняті з 12 березня 2020 року (з початку введення карантину згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року) сьогодні, 7 серпня, набирають законної сили.

Незамінний інструмент для роботи адвокатів та юристів! Система аналізу VERDICTUM містить 85 млн судових рішень з господарських, цивільних, кримінальних та адміністративних справ, відображає історію проходження справ та подібні рішення. Швидко аналізуйте правові позиції Верховного Суду, моніторте розклад судових засідань та завантаженість суддів.

Ознайомтесь із важливою аналітикою:

Цивільний позов у кримінальному провадженні. Проблематика та практика застосування

Судочинство під час карантину: судова практика з процесуальних питань

Як змінити або розірвати невигідний договір: спосіб не тільки для карантину і не тільки для оренди

Бажаєте повідомити цю новину співробітникам та обговорити її в колективі? В LIGA360 це зручніше, ніж будь-де. Переконайтеся на власному досвіді. Щоб отримати вільний доступ до «Обговорень» та інших функцій LIGA360 залишайте заявку за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини