Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий Реєстр будівельної діяльності вже запрацював

Реклама

В Україні стартував експериментальний проект щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, який триватиме до 30 листопада 2020 року, повідомляє Мінрегіон.

Електронна система складається з Реєстру будівельної діяльності, електронного кабінету та порталу Електронної системи.

Реєстр будівельної діяльності забезпечує створення, збирання, накопичення, обробку, захист, облік інформації про об'єкти та учасників будівництва і зв'язки між ними. Електронною системою здійснюється автоматична реєстрація і внесення відповідних відомостей (даних) до Реєстру будівельної діяльності. Перевірка документів та відомостей, які вносяться до Реєстру будівельної діяльності, проводиться шляхом здійснення формато-логічного контролю та контролю із застосуванням підсистеми управління ризиками.

Портал державної електронної системи у сфері будівництва надаватиме відкритий доступ до відомостей нового Реєстру будівельної діяльності, а також актуальну статистику щодо наданих послуг, оновлювану у реальному часі, онлайн-консультації через чат-бот і калькулятор для визначення класу наслідків будівель. Інформація на порталі Електронної системи розміщується без необхідності прийняття будь-яких розпорядчих актів чи рішень посадових осіб.

Доступ замовників до результатів адміністративних послуг, що надаються за допомогою Електронної системи, здійснюється через електронний кабінет користувача Єдиного державного веб-порталу електронних послуг «Портал «Дія».

Проект передбачає надання замовникам будівництва адміністративних онлайн послуг з подання, внесення змін, зміни даних, реєстрації, видачі, скасування та анулювання документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і документів, що засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Портал «Дія»:

- щодо об'єктів будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1);

- щодо об'єктів будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками.

Надання онлайн адмінпослуг відбуватиметься через підсистему управління ризиками Електронної системи та автоматичний розподіл повідомлень про початок підготовчих та будівельних робіт, присвоєння ідентифікатора об'єкта будівництва (закінченого будівництвом об'єкта) складовим частинам будинку, будівлі, споруди (квартирам, гаражним боксам, машиномісцям, іншим житловим та нежитловим приміщенням, які після прийняття об'єкта в експлуатацію є самостійними об'єктами нерухомого майна).

Електронна система виконує функції:

- єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів;

- електронного кабінету у сфері містобудівної діяльності;

- реєстрів містобудівних умов та обмежень (крім містобудівних умов та обмежень, які видані до запровадження експериментального проекту);

- реєстру атестованих осіб;

- ліцензійного реєстру виданих ліцензій на будівництво об'єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками.

Довідково: відповідно до Закону від 17 жовтня 2019 року № 199-IX з 1 грудня 2020 року запроваджується Єдина державна електронна система у сфері будівництва.

Єдина державна електронна система у сфері будівництва - єдина інформаційно-телекомунікаційна система у складі містобудівного кадастру, що забезпечує створення, перегляд, відправлення, прийняття, збирання, внесення, накопичення, обробку, використання, розгляд, зберігання, захист, облік та надання інформації у сфері будівництва, а також електронну взаємодію між фізичними та юридичними особами, державними органами, органами місцевого самоврядування, центрами надання адміністративних послуг, з метою отримання визначених цим Законом послуг у сфері будівництва (стаття 22-1 Закону № 199-IX).

Розпорядженням КМУ від 20 травня 2020 р. № 565-р затверджено План заходів щодо створення та запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Передумовою запуску системи стало прийняття постанови КМУ від 1 липня 2020 року № 559 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», що регулює технічні та організаційні аспекти першої черги впровадження системи.

Перевірити банк або забудовника, з якими ви маєте намір співпрацювати, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес. Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Оновлено вимоги до будівельних матеріалів

В Україні запустять новий Реєстр будівельної діяльності

Змінено Правила реєстрації місця проживання: що передбачено

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини