Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати підтримують ненарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину

Реклама

Депутати мають намір захистити суб'єктів господарювання від нарахування в період карантину та в 30-денний період після його завершення штрафів і пені за кредитами (позиками).

Відповідний законопроект № 3297 «Про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19)» прийнято за основу в першому читанні на позачерговому засіданні ВР 13 травня. Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ до систем.

У законопроекті запропоновано доповнити Господарський кодекс положенням про те, що в разі прострочення позичальником у період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), або/та в тридцятиденний період після дня завершення дії такого карантину виконання грошового зобов'язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від обов'язків сплатити на користь кредитодавця (позикодавця) неустойку, штраф, пеню за таке прострочення.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту, запровадження Кабінетом Міністрів карантину негативно впливає на здійснення господарської діяльності в Україні. Негативного впливу зазнають усі суб'єкти господарювання за наслідками введення обмежень, передбачених карантином. А це значно ускладнює або взагалі унеможливлює своєчасну виплату платежів за кредитами (позиками). Тож перед державою постає питання про необхідність принаймні заборонити штрафи і пеню за прострочення позичальниками (суб'єктами господарювання) виконання грошових зобов'язань за кредитами (позиками) у період дії карантину та у період відновлення повноцінної господарської діяльності після карантину.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах корона-кризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

Послаблення карантину: діють тимчасові рекомендації для роботи малого бізнесу

Food-бізнесу надали рекомендації щодо роботи для запобігання COVID-19

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини