Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дистанційне проведення досудового розслідування: ДФС розробила рекомендації

Реклама

Державна фіскальна служба з метою запобігання поширенню COVID-19 пропонує використовувати ряд заходів, які дозволять звести до мінімуму контакти між учасниками кримінальних проваджень без шкоди досудовому розслідуванню.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті ДФС.

«Тимчасово, на період дії карантинних обмежень, регіональним слідчим підрозділам пропонується у своїй практичній діяльності більш широко використовувати можливості, надані Кримінальним процесуальним кодексом України», - повідомив в. о. Голови ДФС Сергій Солодченко.

За словами пана Солодченка, законодавством передбачена можливість дистанційної фіксації показань, наприклад шляхом опитування, яке на сьогодні практично не використовується у слідчій практиці.

Зокрема, у випадках та в порядку, визначеному ст. 232 КПК, слідчий, з метою забезпечення оперативності кримінального провадження, має право провести опитування особи у режимі відео- або телефонної конференції. Після чого складається рапорт із викладенням з'ясованих обставин. Після завершення карантинних обмежень, за необхідності, таку особу буде допитано відповідно до вимог кримінального процесу.

Крім того, очільник ДФС зазначив, що учасники кримінальних проваджень, що перебувають у територіально віддалених від органу досудового розслідування місцях, можуть передавати свої показання у формі нотаріально посвідчених заяв. Зрозуміло, що після карантину така заява буде підтверджена допитом.

Певні корективи вніс карантин й у виконання такої процесуальної дії, як тимчасовий доступ до речей і документів. Відповідно до ст. 165 КПК, за умови значної кількості документів, така процедура реалізується, як правило, багаторазовими зустрічами. При цьому слідчий зобов'язаний пред'явити особі, яка є власником речей і документів, оригінал відповідної ухвали суду та вручити копію такої ухвали.

З метою мінімізації особистих контактів запропоновано використовувати дистанційний режим виконання зазначеної процесуальної дії.

«За умови, що це не зашкодить досудовому розслідуванню та за згодою його учасників, рекомендуємо здійснювати обмін електронними версіями документів. При цьому перелік та опис таких документів узгоджувати в телефонному режимі, а зустрічі учасників проводити лише при підписанні вже готового протоколу», - зауважив Сергій Солодченко.

Крім того, нещодавно було прийнято Закон № 558-ІХ «Про внесення змін до пункту 20-5 розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Детальніше про Закон можна прочитати в окремому матеріалі.

Він надає можливість слідчим суддям дистанційно (у режимі відеоконференції) розглядати питання, що відносяться до їх компетенції. При цьому ініціатором такого розгляду може виступати як сам суд, так й інші сторони кримінального провадження.

Кризові умови потребують від бізнесу посиленої уваги до законодавчих змін. Незамінним рішенням у портфелі кожного юриста є онлайн-система ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Почніть користування прямо зараз, щоб отримати доступ до найбільшої нормативно-правової та довідкової інформації зі зручним пошуком та конкретними алгоритмами дій у типових ситуаціях.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини