Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЖКП під час карантину: що можна вимагати

Реклама

I. Керуючі компанії: чого мешканці будинку можуть вимагати на час карантину

На теперішній час значну популярність мають керуючі компанії, які надають можливість власникам квартир багатоповерхових будинків отримувати якісне обслуговування. На заміну класичним житлово-експлуатаційним конторам приходять сучасні керуючі компанії, які укладають договори зі співвласниками квартир.

У зв'язку з загрозою поширення коронавірусної хвороби більшість громадян знаходяться вдома та стурбовані питанням максимального захисту як своєї квартири, так і будинку в якому вони мешкають.

Як наслідок, важливим є питання того, що мешканці будинку можуть вимагати від керуючої компанії під час карантину.

При укладенні договору сторони визначають весь спектр послуг, які будуть здійснюватися керуючими компаніями, їхні права та обов'язки, а також вартість обслуговування.

Мінімальний перелік послуг з утримання будинків зафіксовано на законодавчому рівні та регламентується наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.07.2018 №190, однак сторони вправі розширювати цей перелік. Також Кабінетом Міністрів України затверджено Правила надання послуг з управління багатоквартирним будинком та відповідний Типовий договір.

Згідно з пунктом 9 Правил надання послуг з управління багатоквартирним будинком послуга з управління включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Під час надання послуги з управління управитель забезпечує виконання робіт та послуг з утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території, що входять до кошторису витрат на утримання будинку та прибудинкової території (далі - кошторис), з урахуванням обов'язкового переліку робіт та послуг, що затверджується Мінрегіоном, та з дотриманням встановлених стандартів, нормативів, норм, порядків і правил щодо якості житлово-комунальних послуг, а також вимог до якості, в тому числі щодо періодичності виконання (надання) таких робіт (послуг), визначених договором управління.

У зв'язку із поширенням коронавірусної хвороби на території України та введенням карантину, було посилено заходи санітарного захисту людей.

Мешканці будинку повинні дотримуватися всіх санітарних норм та правил, не тільки у власному помешканні, а й у під'їздах, на прибудинкових територіях та у місцях загального користування. Для посилення заходів власної безпеки, кожен мешканець може власноруч протерти перила, дверні ручки, вмикачі, кнопку виклику ліфта на своєму поверсі.

Шо стосується керуючих компанії, то окрім обов'язків, які передбаченні у договорі, мешканці будинку можуть вимагати від керуючої компанії певних додаткових дій, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної хвороби.

До додаткових заходів, які мешканці будинку можуть вимагати від керуючої компанії під час карантину, можна віднести:

- проведення дезінфекції шляхом зрошування з пульверизаторів та протирання дезінфікуючими розчинами місць загального користування, а саме перил на сходових клітках, ручок на вхідних дверях, поштових скриньок, ліфтових кабін;

- повідомлення мешканців квартир про час проведення дезінфекції з метою захисту їх від вдихання часток дезінфікуючих засобів;

- здійснення прибирання у під'їздах, місцях загального користування та на прибудинкових територія частіше ніж це здійснювалось раніше;

- контролювати, щоб вивезення сміття здійснювалося вчасно та не призвело до великого скупчення сміття біля сміттєвих баків.

Важливо пам'ятати, що чистота будинків та прибудинкових територій, їх санітарна обробка знаходяться на відповідальності управителів.

Отже, до додаткових заходів можна віднести обов'язкове проведення дезінфекції прибудинкових територій та самого житлового будинку, а саме вхідних дверей, під'їзду, кабін ліфтів, місць загального користування. Також необхідним є оброблення дезінфікуючими засобами хвіртки і місця збору сміття, сміттєві баки.

У разі, якщо керуюча компанія відмовляється від додаткових заходів, то мешканці будинку можуть поставити питання про розірвання договору та обрання нової керуючої компанії.

У модулі "Ситуації для юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН містяться готові добірки (нормативних актів, законопроектів, аналітики й судових рішень) з конкретних питань юридичної практики, у тому числі, ситуації під час карантину:

- Надомна праця (віддалена робота);

- Відпустка без збереження заробітної плати, що надається в обов'язковому порядку;

- Оплата часу простою.

Протестувати систему можна

II.Відповідальність споживачів комунальних послуг у випадку несвоєчасної оплати комунальних послуг.

Загроза поширення коронавірусної хвороби суттєво вплинула на всі сфери суспільного життя.

Одним із важливих та актуальних наразі є питання надання житлово-комунальних послуг в умовах карантину та надзвичайної ситуації на території України.

Нормами чинного законодавства передбачено, що надання житлово-комунальних послуг під час карантину здійснюються безперервно, крім часу перерв на проведення ремонтних і профілактичних робіт, у міжопалювальний період для систем опалення та ліквідації наслідків аварії.

Таким чином, надання житлово-комунальних послуг громадянам здійснюється в тому ж самому режимі, карантинні заходи ніяким чином не вплинули на отримання споживачами комунальних послуг. Так само робота підприємств, організацій та установ, що надають зазначені послуги продовжується у штатному режимі.

Обмеженим є прийом громадян у організаціях, які надають відповідні комунальні послуги. Будь-яке питання можна викласти у зверненні та направити поштою на адресу комунального підприємства. Введення карантину є підставою для обмеження у особистому спілкуванні, але ніяким чином не впливає на обов'язок підприємств, організацій та установ, що надають комунальні послуги, відповідати на запити споживачів.

У зв'язку із карантинними заходами громадянам рекомендовано по можливості залишатися вдома та не виходити без нагальної потреби на вулицю. Як наслідок, виникає питання яким чином оплатити комунальні послуги, якщо рекомендується обрати режим самоізоляції вдома.

Необхідно зазначити, що сплатити комунальні послуги можна онлайн, не виходячи з дому.

Міністерство розвитку громад та територій України (Мінрегіон) 24 березня 2020 року надіслало лист на обласні та Київську міську держадміністрації щодо оплати житлово-комунальних послуг в умовах карантину, з рекомендаціями для підприємств, що надають житлово-комунальної послуги. Згідно з цим листом необхідно вжити всіх можливих заходів щодо здійснення споживачами онлайн-платежів через особисті кабінети на сайтах підприємств-виконавців послуг, управителів багатоквартирних будинків та за допомогою інших можливих і загальнодоступних сервісів.

З цією метою Мінрегіон запропонував підприємствам, що надають житлово-комунальні послуги:

- довести до відома споживачів за допомогою засобів телефонного зв'язку та/або інтернету інформацію про можливі онлайн сервіси для забезпечення оплати житлово-комунальних послуг;

- забезпечити взаємодію з АТ “Ощадбанк” з метою інформування громадян, що отримують пільги та субсидії у грошовій безготівковій формі, шляхом надсилання їм відповідного смс - повідомлення.

Таким чином, дотримуючись рекомендацій під час карантину, за допомогою онлайн програм, можна здійснити оплату комунальних послуг не виходячи з дому.

Також, у зв'язку із карантином та введенням режиму надзвичайної ситуації на території країни, виникає й інше питання, яке стосується відповідальності споживачів за несплату або несвоєчасну сплату комунальних послуг. Адже, в нинішніх умовах є ризик того, що не всі громадяни матимуть можливість належним чином виконати свій обов'язок щодо оплати житлово-комунальних послуг.

Стосовно цього питання 17 березня 2020 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Відповідно до зазначеного Закону встановлено, що на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється:

- нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;

- припинення чи зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

Питання щодо нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги регулюється Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

Саме стаття 26 передбачає, що у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не більше 0,01 відсотка від суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків від загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Стаття 7 зазначеного Закону встановлює права та обов'язки споживачів. Зокрема, пункт 10 частини 2 цієї статті передбачає, що індивідуальний споживач зобов'язаний у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню в розмірах, установлених законом або договорами про надання житлово-комунальних послуг, а пункт 2 частини 4 передбачає обов'язок колективного споживача сплачувати пеню, у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, в розмірах, установлених законом або договорами про надання житлово-комунальних послуг для споживачів, яких об'єднує такий колективний споживач.

У зв'язку з поширенням коронавірусу та прийняттям карантинних заходів 17 березня 2020 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Частиною 2 Прикінцевих та перехідних положень зазначеного Закону встановлено, що до 1 липня 2020 року зупинити дію пункту 10 частини другої та пункту 2 частини четвертої статті 7 та частини першої статті 26 Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

Стосовно припинення чи зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі складається така сама ситуація. Положеннями вищезгаданих законів також заборонено підприємствам, організаціям та установам, що надають комунальні послуги застосовувати будь-які санкції до споживачів на період карантину.

Таким чином, на період карантину споживачі фактично звільненні від відповідальності за несвоєчасне внесення платежів за житлово-комунальні послуги. Тобто, нарахування та стягнення неустойки за несвоєчасну сплату комунальних послуг здійснюватися не буде, а також не буде припинено надання житлово-комунальних послуг.

III. Виселення або відібрання житла при наявній заборгованості за житлово-комунальні послуги під час карантину.

Законом України, прийнятим 17 березня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» встановлено, що на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється:

- примусове виселення із житла та примусове стягнення житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій чи блоків у гуртожитках, інших жилих приміщень), що належить на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги;

- примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення.

Таким чином, громадяни можуть не турбуватися, що під час картину в них заберуть або буде здійснено виселення через заборгованість за житлово-комунальні послуги.

Крім того, необхідно зазначити, що несплата за житлово-комунальні послуги не тягне за собою припинення житлових субсидій чи пільг. Тобто, у разі наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг виплата субсидій та пільг припинятись не буде.

Таким чином, під час карантину права споживачів житлово-комунальних послуг захищенні на законодавчому рівні шляхом встановлення певних заборон для підприємств, організацій та установ, що надають зазначені послуги. Тобто, якщо в особи немає можливості наразі сплатити комунальні послуги, або оплата буде здійснена невчасно, то держава звільняє її від відповідальності, передбаченої Законом України «Про житлово-комунальні послуги», на час карантину та 30 днів після його закінчення.

Однак, необхідно пам'ятати, що передбаченні заходи повністю не звільняють громадян від обов'язку зі сплати житлово-комунальних послуг.

На завершення, необхідно зазначити, що у разі порушення постачальниками послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, централізованого теплопостачання, постачання та розподілу газу чи електричної енергії та послуг з управління багатоквартирним будинком визначених законодавством вищезазначених заборон споживачі комунальних послуг мають право звернутися до обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Катерина Поволяєва, ю RIYAKO&PARTNERSК RIYAKO

Читайте також:

Карантин: МОЗ дозволив роботу продуктових ринків за певних умов

Режим надзвичайної ситуації запроваджено по всій території України до 24 квітня

Ефективне управління ризиками на карантині. ЛІГА:ЗАКОН презентувала LIGA360 - екосистему зі зручним функціоналом для прийняття антикризових рішень і професійних завдань усіх співробітників компанії: юристів, бухгалтерів, PR, HR. Отримайте безкоштовний доступ до LIGA360, якщо ви вже користуєтеся продуктами ЛІГА:ЗАКОН або ж знайдіть ідеальне рішення для потреб вашої  компанії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини