Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держава не може обмежувати пільги ветеранам війни: Рішення КСУ

Реклама

27 лютого 2020 року Конституційний Суд ухвалив Рішення № 3-р/2020 у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів щодо відповідності Конституції (конституційності) окремого положення пункту 26 розділу VІ "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу.

Суд визнав таким, що не відповідає Конституції, окреме положення пункту 26 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу у частині, яка передбачає, що норми і положення статей 12, 13, 14, 15 та 16 Закону № 3551-ХII "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Зазначеними положеннями Закону № 3551 передбачено пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них (стаття 12), особам з інвалідністю внаслідок війни (стаття 13), учасникам війни (стаття 14), особам, на яких поширюється чинність Закону № 3551 (стаття 15), особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (стаття 16).

Суд підкреслив, що держава не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов'язання щодо соціального захисту осіб, які вже виконали свій обов'язок перед державою щодо захисту її суверенітету і територіальної цілісності. Водночас невиконання державою соціальних зобов'язань щодо ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону № 3551, підриває довіру до держави.

«Обмеження або скасування пільг для ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону № 3551, без рівноцінної їх заміни чи компенсації є порушенням зобов'язань держави щодо соціального захисту осіб, які захищали Вітчизну, та членів їхніх сімей. У разі зміни правового регулювання набуті вказаними особами пільги чи інші гарантії соціального захисту повинні бути збережені із забезпеченням можливості їх реалізації», - зазначається у Рішенні.

Конституційний Суд дійшов висновку, що Кодексом не можна вносити зміни до інших законів, зупиняти їх дію чи скасовувати їх, а також встановлювати інше (додаткове) законодавче регулювання відносин, відмінне від того, що є предметом спеціального регулювання іншими законами України.

Конституційний Суд України вважає, що встановлення пунктом 26 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу іншого, ніж у статтях 12, 13, 14, 15 та 16 Закону № 3551, законодавчого регулювання відносин у сфері надання пільг ветеранам війни спричинює юридичну невизначеність при застосуванні зазначених норм Кодексу та Закону № 3551, що не відповідає Конституції.

Положення, визнане неконституційним, втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього Рішення.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржено.

Поставити справу, що вас цікавить, на контроль, відстежувати розклад судових засідань, перевірити справжність судових рішень можна в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Суддям ліквідованих судів пропонують перерахувати пенсії та утримання

Який страховий стаж потрібно мати для виходу на пенсію у 2020 році

Кабмін не може скасувати доплати до пенсії, визначені законом: зразкове рішення

Збільшено мінімальний розмір пенсій для осіб, які досягли 65 років і мають тривалий страховий стаж

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини