Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банківський вклад 50 тис. грн: якою може стати держдопомога дітям на майбутнє

Реклама

Члени парламентського комітету з питань молоді і спорту розглянули законопроект № 2801 про внесення змін до Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо запровадження державної допомоги дитині на майбутнє на засіданні 19 лютого і рекомендували Верховній Раді прийняти його за основу.

У законопроекті запропоновано доповнити Закон "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" нормою щодо запровадження допомоги дитині на майбутнє. Така допомога передбачає зарахування з держбюджету на депозитний рахунок банківської установи, самостійно обраної її батьками або іншими законними представниками, одноразової державної допомоги в розмірі 50 000 гривень, яка стає банківським вкладом на ім'я дитини до досягнення нею 18 років.

Також законопроект надає можливість використання зазначених коштів до досягнення дитиною 18 років виключно в таких випадках:

- на лікування дитини, якщо її батьки або інші законні представники не мають інших джерел для покриття зазначених витрат;

- для придбання дитині нового житла у разі його втрати через стихійне лихо або інші форс-мажорні події;

- для отримання вищої освіти на підставі укладеного договору про навчання, якщо згідно з умовами договору сума банківського вкладу покриває не менше половини вартості всього відповідного навчання;

- у разі вкладення допомоги в інвестиційний фонд або в накопичувальну програму страхування життя.

Передбачено, що в разі прийняття Закону він набере чинності з 1 січня 2021 року, крім частин 2 - 3 Прикінцевих положень, які набирають чинності з дня опублікування прийнятого Закону.

Водночас члени Комітету запропонували за доцільне при прийнятті законопроекту за основу:

- передбачити прив'язку суми виплати до прожиткового мінімуму;

- зазначити в тексті законопроекту, що кошти допомоги на майбутнє мають зберігатися лише у державних банках;

- вилучити норму щодо можливості вкладення коштів допомоги до інвестиційного фонду або до накопичувальної програми страхування життя, оскільки при цьому можливі зловживання та втрата коштів дитини.

Актуальний розмір прожиткового мінімуму можна дізнатися у відповідному довіднику із однойменного модуля, замовивши тестовий доступ до систем.

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини