Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податок на доходи нерезидентів: нетипові ситуації

Реклама

Тема податку на доходи нерезидентів або, як його називають у бухгалтерському середовищі, "податок на репатріацію" не є новою. Багато експертів написали не одну статтю та консультацію щодо утримання та сплати податку на доходи нерезидентів у разі виплати дивідендів, роялті чи оплати за послуги. А тому розгляньмо нетипові випадки, пов'язані з цим податком:

- комісійні за поручительство;

- збільшення статутного капіталу за рахунок позики, наданої нерезидентом, та нарахованих відсотків за позикою;

- податок на дохід нерезидента та податкові різниці під час нарахування штрафів, пені та неустойки.

Комісійні за поручительство

Нерідко трапляються випадки, коли іноземні материнські компанії виступають поручителями під час отримання кредитів чи займів українськими підприємствами. Водночас за поручительство передбачено сплату нерезиденту комісійних платежів. І тоді перед бухгалтерами постає питання - утримувати чи не утримувати?

Наперед зазначимо - утримувати не потрібно. Адже ст.4 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" № 2664-III від 12.07.2001 р. визначено, що надання гарантій і поручительств є фінансовою послугою.

Своєю чергою, відповідно до пп. "й" пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) не підлягають оподаткуванню податком на доходи нерезидента виручка або інші види компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента.

Детальніше про необхідність сплати податку на доходи нерезидента і про нарахування штрафів та пені на користь нерезидента читайте в матеріалі ЮРИСТ & ЗАКОН за посиланням. Замовити доступ до демо-номеру можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини