Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як розрахувати термін користування об’єктами декларування: роз'яснення НАЗК

Реклама

Залежно від типу заповнюваної декларації термін користування або володіння об'єктами декларування розраховується по-різному.

При заповненні щорічної декларації, декларації кандидата на посаду та декларації після звільнення відомості про об'єкт декларування вказуються, якщо суб'єкт декларування, член його сім'ї володіли/користувалися таким об'єктом станом на 31 грудня або упродовж не менше половини днів звітного періоду - від 1 січня до 31 грудня не менше ніж 183 календарні дні сукупно.

Таке роз'яснення надало Національне агентство з питань запобігання корупції.

При поданні декларації особи, яка припиняє діяльність, пов'язану із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (декларація перед звільненням), звітним періодом буде період від 1 січня до дати припинення діяльності. Тому відомості про об'єкт декларування у такій декларації вказуються, якщо суб'єкт декларування, член його сім'ї володіли або користувалися таким об'єктом упродовж не менше половини звітного періоду.

НАЗК наводить такий приклад: звітний період особи, яка 1 травня припиняє діяльність, пов'язану із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, буде становити від 1 січня до 1 травня - 121 день. Відомості про об'єкт декларування у такій декларації вказуються, якщо суб'єкт декларування, член його сім'ї володіли або користувалися таким об'єктом не менше ніж 61 календарний день сукупно.

Як раніше писала ЮРЛІГА, розширено коло близьких осіб і членів сім'ї декларантів, а також звужено коло осіб, стосовно яких НАЗК має право складати адмінпротоколи про корупцію. Також НАЗК роз'яснило питання декларування автомобіля, придбаного за межами України, а такожособливості декларування банківського рахунка.

НАЗК зауважило, що чиновники більше не зобов'язані подавати декларацію в день звільнення.

Перевірити суб'єкта декларування можна в зручному сервісі CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини