Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За що у туроператора можна вимагати моральну компенсацію

Реклама

Туристи мають право на відшкодування туроператором матеріальних і моральних збитків у разі невиконання або неналежного виконання умов договору.

Відповідне рішення міститься у постанові КЦС ВС від 30 жовтня 2019 року № 201/17472/16-ц.

З судовими рішеннями зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити тестовий доступ можна тут.

Ст. 19-1 Закону "Про туризм" передбачено, що будь-яка інформація, надана туроператором (турагентом), повинна містити достовірні відомості про умови договору на туристичне обслуговування. Інформація про умови надання туристичних послуг, яку туроператор (турагент) поширює до укладення договору на туристичне обслуговування, має доводитися у доступній, наочній формі, бути розбірливою, зрозумілою та містити відомості, в тому числі про основні вимоги до оформлення в'їзних/виїзних документів (паспорт, дозвіл (віза) на в'їзд/виїзд до країни тимчасового перебування), у тому числі строк їх оформлення.

Відповідно до умов укладеного між сторонами договору на туристичне обслуговування відповідачі зобов'язувалися своєчасно надавати туристу через турагента (а під час подорожі - також через інших суб'єктів туристичної діяльності) інформацію про будь-які зміни в обслуговуванні, а також іншу інформацію, що має бути надана туристу згідно з вимогами чинного законодавства України або умовами цього договору.

З матеріалів справи убачається, що в цій частині відповідачі не виконали умови договору, оскільки візи позивачам не були відкритті, доказів повідомлення позивачів про не оформлення віз для в'їзду в ОАЕ, відповідачі не надали, а тому висновки судів про те, що туроператор або турагент не несуть відповідальність за відмову туристам у в'їзді до країни через прийняття відповідного рішення органами державної влади цієї країни, є необгрунтованими.

Туристи мають право на відшкодування матеріальних і моральних збитків у разі невиконання або неналежного виконання умов договору (ч. 1 ст. 25 Закону "Про туризм").

Відшкодування моральної шкоди провадиться у разі, коли неправомірні дії завдали моральної втрати громадянинові, призвели до порушення його нормальних життєвих зв'язків, вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя. Моральною шкодою визнаються страждання, заподіяні громадянинові внаслідок фізичного чи психічного впливу, що призвело до погіршення або позбавлення можливостей реалізації ним своїх звичок і бажань, погіршення відносин з оточуючими людьми, інших негативних наслідків морального характеру.

Якщо ви шукаєте юриста для захисту ваших прав у суді, скористайтеся Національним професійним юридичним каталогом Liga:BOOK.

З інструкцією, як отримати компенсацію за втрачений багаж та затримку рейсу можна ознайомитися тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини