Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокатам і ФОПам заборонено використовувати поточні рахунки для власних потреб

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192113_advokatv-shtrafuvatimut-za-pereshkodzhannya-fnmontoringu

Нацбанк заборонив здійснювати розрахунково-касові операції, пов'язані із власними потребами, за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність

Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

Зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів внесено постановою НБУ від 27 грудня 2019 року № 162.

Нагадуємо, під час громадського обговорення проекту постанови спільнота критикувала  зазначену норму, яка забороняє ФОПам та самозайнятим особам використовувати свої рахунки для особистих потреб. Регулятор  спростував  ці повідомлення, пояснивши, що така заборона вже існує, а проект змін має суто технічний (уточнювальний) характер.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/analitycs/189272_yak-obmezhennya-chekayut-na-fop-ta-advokatv

Ініціативу з практичного боку наслідків для ФОПів та адвокатів проаналізувала старша юристка АО "Василь Кісіль і Партнери" Тетяна Бережна: Які обмеження чекають на ФОП та адвокатів.

Зазначимо, що відповідно до внесених змін, видаткові операції за рахунками фізичних осіб, ФОП та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються за розпорядженням власника або за його дорученням на підставі довіреності (копії довіреності), засвідченої нотаріально, а у випадках, визначених законодавством України, - іншими уповноваженими на це особами. Довіреність може бути засвідчена уповноваженим працівником банку, якщо вона складається в банку (у присутності власника рахунку та довірених осіб). Така довіреність додаткового засвідчення не потребує.

Під час здійснення операцій за такими рахунками використовується зразок підпису власника рахунку / довіреної особи, зазначений у договорі банківського рахунку / довіреності або в іншому документі, визначеному внутрішніми положеннями банку.

Також читайте про інші зміни, внесені до Інструкції: Тепер ФОПам простіше закрити банківський рахунок

Попереджатиме підприємців про їхні борги з ЄСВ та єдиного податку бот-бухгалтер ReporTах. Щоразу після сплати податків бот показуватиме дані про розрахунки з бюджетом. Таку інформацію бот надаватиме автоматично без додаткового запиту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини