Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розширено перелік недопустимого забезпечення позову

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191816_verkhovna-rada-virshila-pereformatuvati-nkrekp

29 грудня набув чинності Закон № 394-IX щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг.

Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, стала центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який утворюється Кабінетом Міністрів за результатами конкурсу. Подання про призначення вноситиме спеціально утворена конкурсна комісія. Відповідно змінено порядок призначення членів НКРЕКП. Закон прийнято на виконання рішення Конституційного Суду України про незаконність призначення членів НКРЕКП Президентом.

Разом з тим, нинішні члени НКРЕКП продовжуватимуть здійснювати повноваження протягом строку, що становить різницю між шістьма роками та строком перебування на посаді до дня набрання чинності Законом. Їх ротація (за схемою Президента) має бути проведена до 1 липня 2025 року.

Крім того, Законом розширено перелік дій, якими не допускається забезпечення адміністративного позову.

Відповідно до нової редакції статті 151 Кодексу адміністративного судочинства, суд не може забезпечити позов шляхом:

- зупинення рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо встановлення державних регульованих цін (тарифів) на ринку електричної енергії та природного газу, затвердження методик (порядків) їх встановлення (формування, розрахунку);

- зупинення рішення Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів НКРЕКП, встановлення заборони Кабінету Міністрів призначати на посаду члена (членів) НКРЕКП, відповідно до Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг".

Самостійно відслідковувати оновлення законодавства зручно в одноіменному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористатись всіма зручностями сервісу можна, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини