Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185787_nstitut-krimnalnikh-prostupkv-zapratsyu-u-2020-rots---zakon-opublkovano

1. Набув чинності Закон про введення кримінальних проступків з 1 липня 2020 року

20 грудня набув чинності Закон № 321-IX, яким внесено зміни до прикінцевих положень Закону про кримінальні проступки - дата набуття ним чинності перенесена з 1 січня на 1 липня 2020 року. Кримінальні правопорушення розподілять на кримінальні проступки та злочини. Останні, своєю чергою, поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі. Закон визначає кримінальний проступок як діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у вигляді штрафу не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи іншого покарання, не пов'язаного з позбавленням волі.

2. Набув чинності Закон про перевірку Мінфіном майнового стану осіб, що вимагають субсидій та інших соціальних виплат

21 грудня набув чинності Закон № 324-IX "Про верифікацію та моніторинг державних виплат". Мінфіну надано доступ до персональної інформації для здійснення верифікації та моніторингу державних виплат - пенсій, допомог, пільг, субсидій, соціальних стипендій, інших виплат з державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування. З 1 січня 2021 року набудуть чинності норми щодо превентивної верифікації. Інформаційний обмін із суб'єктами надання інформації, крім обміну інформацією з обмеженим доступом, здійснюватиметься через систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів після впровадження цієї системи у промислову експлуатацію. Державні органи в обов'язковому порядку та безоплатно надаватимуть Мінфіну інформацію для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат, яка впливає на визначення права на отримання та розмір таких виплат, персональні дані з автоматизованих інформаційних систем, реєстрів, баз даних, володільцем, розпорядником та/або адміністратором яких вони є, у тому числі інформацію з обмеженим доступом. У разі нарахування та отримання державних виплат, призначених на сім'ю або домогосподарство, інформація подається стосовно кожного члена сім'ї або домогосподарства.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191860_pdv-dlya-ryadu-operatsy-pri-fnansovy-restrukturizats-skasovano-do-2023-roku

3. Прийнято Закон щодо продовження тимчасової норми про звільнення від ПДВ ряду операцій

20 грудня Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу (проект № 2358). Закон набуде чинності після опублікування. Зокрема, до 1 січня 2023 року продовжено тимчасову норму щодо особливостей податкового обліку по податку на прибуток підприємств в процесі фінансової реструктуризації.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191853_do-1-schnya-2021-roku-usya-nformatsya-pro-transplantats-zyavitsya-v-elektronnomu-viglyad

4. Прийнято Закон про трансплантацію

20 грудня Верховна Рада прийняла Закон щодо регулювання питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (проект № 2457). До діяльності, пов'язаної з трансплантацією віднесено: медичні послуги з вилучення анатомічних матеріалів у живих донорів, у донора-трупа, що здійснюються закладами охорони здоров'я, бюро судово-медичної експертизи або іншими суб'єктами господарювання; послуги із зберігання і перевезення анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації, вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа для виготовлення біоімплантатів, зберігання і перевезення таких матеріалів, трансплант-координації; діяльність із забезпечення функціонування інформаційних систем і реєстрів у сфері трансплантації. До запуску Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (не пізніше 1 січня 2021 року) організація трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191854_rada-pdtrimala-stvorennya-gosptalnikh-okrugv

5. Прийнято Закон про госпітальні округи

20 грудня прийнято  Закон (проект № 2428) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров'я.  Передбачено створення госпітальних округів - сукупність ліцензованих закладів охорони здоров'я та ФОПів, що забезпечують медичне обслуговування населення відповідної території. У межах госпітального округу визначаються опорні заклади охорони здоров'я.  До 31 грудня 2020 року  встановлюється пільговий період для перетворення закладів охорони здоров'я з бюджетних установ у казенні та комунальні некомерційні підприємства.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191847_priynyato-zakon-pro-protidyu-poltichny-korupts

6. Прийнято Закон про фінансування політичних партій

19 грудня прийнято Закон (проект № 2336) щодо запобігання та протидії політичній корупції. Паперова фінансова звітність партій заміняється електронною. Донори партій можуть не подавати банкам заяви про відповідність здійснюваних внесків на підтримку партій установленим обмеженням щодо розміру та джерел. Внески на підтримку партій можна вносити через платіжні системи, у тому числі онлайн, за умови, що такі системи дозволятимуть чітко ідентифікувати донора та призначення здійснюваного платежу.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191844_v-ukran-zapratsyu-diniy-restr-pedoflv

7. Прийнято Закон про посилення відповідальності за статеві злочини проти дітей

19 грудня Верховна Рада прийняла Закон щодо впровадження Єдиного реєстру осіб засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього (проект № 0887). Запроваджується добровільна хімічна кастрація для осіб, які вчинили особливо тяжкий злочин проти статевої свободи та недоторканості малолітнього й страждають педофілією, яка застосовується після відбуття 9 років позбавлення волі. Запустять реєстр таких злочинців. За ними встановлюється адміністративний нагляд після звільнення. Посилено відповідальність за злочини, передбачені ст. 152, 153 КК, вчинені щодо дитини до 14 років, незалежно від її добровільної згоди, особою яка раніше вчиняла такі злочини (у разі їх повторності) - до довічного позбавлення волі.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191781_shtatniy-yurist-zmozhe-predstavlyati-robotodavtsya-yurosobu-v-sud-priynyato-zakon

8. Прийнято Закон про самопредставництво юросіб у суді

18 грудня прийнято Закон (проект № 2261) щодо розширення можливостей самопредставництва в суді органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення. Розширено перелік осіб, які можуть здійснювати самопредставництво органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб, незалежно від порядку їх створення, в суді, а саме надано таку можливість не тільки керівникам, членам виконавчих органів юридичної особи, а й іншим уповноваженим особам відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (тобто включаючи працівників) тощо.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191857_verkhovna-rada-skasovu-dlya-fop-knigu-oblku-dokhodv

9. За основу прийнято проект про скасування книги доходів для ФОП

20 грудня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2524 щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців. Зокрема, пропонується скасувати вимогу обов'язкової реєстрації книги обліку доходів та книги обліку доходів та витрат. Крім того, скасовується книга обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ. Такий платник податків за власним бажанням може вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді. Штрафи за неведення або помилки у книзі доходів накладатимуть тільки якщо такий платник повідомив про бажання вести книгу обліку доходів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191851_verkhovna-rada-zmnyu-zasadi-funktsonuvannya-fondovogo-rinku

10. За основу прийнято проект про новий фондовий ринок

19 грудня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2284 щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів. Передбачається викладення Закону "Про цінні папери та фондовий ринок" у новій редакції -  у вигляді Закону "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки". Закон складатиметься з 11 розділів: I. Загальні положення; II. Види цінних паперів; III. Деривативні (похідні) фінансові інструменти; IV. Професійна діяльність на ринках капіталу та організованих товарних ринках; V. Діяльність пов'язана з ринками капіталу та організованими товарними ринками; VI. Емісія та обіг цінних паперів; VII. Збори власників облігацій і адміністратор; VIII. Розкриття інформації на ринках капіталу та організованих товарних ринках; IX. Протидія зловживанням на ринках капіталу та організованих товарних ринках; X. Регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків; XI. Об'єднання професійних учасників ринків капіталу. Зміни планують внести і в ряд законів.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини