Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ дав зелене світло зменшенню кількості нардепів

Реклама

Конституційний Суд надав Висновок у справі щодо зменшення конституційного складу ВР та закріплення пропорційної виборчої системи.

Цим Висновком Конституційний Суд визнав таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції, законопроект № 1017 щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи.

З повним текстом цього та інших законопроектів зручно ознайомитися у відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Нагадуємо, що до 28 грудня найповніше джерело систематизованої, достовірної правової інформації можна придбати за дуже приємною ціною. З іншими святковими пропозиціями можна ознайомитися тут.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188934_prezident-proponu-zalishiti-vsogo-300-nardepv

Конституційний Суд України дійшов висновку, що запропоноване Законопроектом:


- зменшення конституційного складу ВР з 450 депутатів України до 300 народних депутатів України,

- вилучення із тексту ст. 76 Конституції положення „на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування“;

- встановлення для кандидатів у народні депутати України таких вимог, як постійне проживання в Україні не менше останніх п'яти років і володіння державною мовою;

- заміна слів „не може бути обраним до Верховної Ради України“ словами „не може бути народним депутатом України“, закріплення пропорційної виборчої системи для обрання Верховної Ради України та доповнення розділу XV „Перехідні положення“ Конституції п. 17 не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України, не передбачають скасування та обмеження прав і свобод людини і громадянина, а отже, відповідають вимогам частини першої ст. 157 Конституції.

Разом з тим, Конституційний Суд зробив низку застережень для врахування Верховною Радою при подальшій роботі над Законопроектом.

Висновок Конституційного Суду є обов'язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини