Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено правила купівлі електроенергії

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190859_deputati-khochut-zmniti-pravila-kupvl-zeleno-energ

На ранковому засіданні 4 грудня Верховна Рада прийняла Закон про зміни на ринку електроенергії, зокрема купівлі "зеленої енергії" (законопроект № 2233).

В Законі «Про ринок електричної енергії» визначено, що гарантований покупець зобов'язаний спрямовувати різницю між доходами та витратами, що виникла під час виконання ним спеціальних обов'язків, на забезпечення покриття власних витрат на виконання спеціальних обов'язків із купівлі електричної енергії за “зеленим” тарифом та за аукціонною ціною або інших спеціальних обов'язків.

Регулятору з метою забезпечення достатнього рівня ліквідності на ринку "на добу наперед" надано право встановлювати виробникам (крім мікро-, міні-, малих гідроелектростанцій та електричних станцій, що виробляють енергію з альтернативних джерел) та імпортерам - граничну нижню межу обов'язкового місячного обсягу продажу електрики на ринку "на добу наперед", але не більше 30 % (зараз - 15 %) їхнього місячного обсягу продажу електроенергії відповідно до правил ринку.

Встановлено заборону на продаж та/або постачання електроенергії, імпортованої з Російської Федерації, за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку.

Разом з тим, для уникнення надзвичайної ситуації в об'єднаній енергетичній системі України Кабінет Міністрів може скасовувати заборону, визначивши термін поновлення її дії.

Крім того, до 31 грудня 2020 року Регулятор має повноваження обмежувати доступну пропускну спроможність, що розподіляється на добових та місячних аукціонах, у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства. Регулятор має право анулювати результати річного аукціону, на якому розподілено пропускну спроможність на 2020 рік у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства. Кошти, сплачені за розподілену пропускну спроможність, відшкодовуються.

З 1 січня 2020 року до 31 грудня 2025 року включно гранична нижня межа обов'язкового місячного обсягу продажу електроенергії виробниками (крім альтернативних виробників) та імпортерами на ринку «на добу наперед» не може бути меншою 15 % їхнього місячного обсягу продажу.

Зміни стосуються і ліцензій на провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії.

Як встановити "зелений тариф" можна дізнатись в модулі "Алгоритм дій для бізнесу" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Як вже писала ЮРЛІГА, з 2020 року можуть ввести "зелені" аукціони

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини