Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відкрите звернення Асоціації правників України щодо ефективного розслідування нападу на адвоката

Реклама

Асоціація правників України як провідна юридична спільнота, метою якої є впровадження принципу верховенства права, вкотре висловлює своє занепокоєння фактами порушення гарантій адвокатської діяльності адвоката Володимира Богатиря.

1 жовтня 2018 року Асоціація вже зверталася до Генеральної прокуратури України щодо забезпечення дотримання прав і гарантій, а також порушення права на захист адвоката Володимира Богатиря.

Асоціації стало відомо, що 08 листопада 2019 року до приватного будинку на Київщині у якому проживає адвокат Володимир Богатир разом із сім'єю, увірвалась група осіб , які побили та зв'язали членів родини, завдали тілесних ушкоджень неповнолітній дитині та отримали доступ до адвокатського досьє.

За цим фактом 09 листопада 2019 року слідчими Обухівського відділу поліції ГУНП в Київській області було порушено кримінальне провадження та розпочато розшукові дії, спрямовані на встановлення місцезнаходження і затримання підозрюваних.

Нам також стало відомо про систематичні порушення гарантій адвокатської діяльності Володимира Богатиря та професійних прав його захисників з боку співробітників Управління спеціальних розслідувань (раніше - Департамент спеціальних розслідувань) Генеральної прокуратури. Зокрема, йдеться про дотримання процедури виклику адвоката, ігнорування принципу презумпції невинуватості, систематичного порушення права на захист.

Крім того, за наявною інформацією, не виконується понад 22 ухвали слідчих суддів, якими було зобов'язано допустити захисників до участі в захисті прав адвоката та ознайомленні з матеріалами кримінального провадження; наявні випадки вимагання представниками Генеральної прокуратури документів, не передбачених законодавством, зокрема, від адвокатів, які раніше брали участь під час допиту Володимира Богатиря в якості свідка; в офіційному листуванні слідчі та прокурори у стверджувальній формі висловлюють свою незгоду з рішеннями судів.

У зазначених діях Асоціація вбачає невідповідність вимогам Кримінального процесуального кодексу України та недотримання вимог чинного законодавства, проведення розслідування з численними процесуальними порушеннями.

Зокрема, йдеться про порушення вимог, встановлених п. 13 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та п. 1 ч. 1 ст. 481 КПК України, якими адвоката віднесено до окремої категорії осіб, щодо яких існує спеціальний порядок кримінального провадження та повідомлення про підозру, а також порушення основної засади судочинства щодо обов'язковості судового рішення, передбаченої ст. 129 Конституції України.

Асоціація правників України засуджує вторгнення у житло та насильницькі дії щодо членів родини адвоката Володимира Богатиря, пов'язані з його професійною діяльністю та закликає Генеральну прокуратуру і Національну поліцію України неухильно дотримуватися професійних прав і гарантій адвокатської діяльності та негайно відреагувати на грубі порушення відносно адвоката, забезпечити ефективне розслідування нападу на житло і родину адвоката.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини