Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Операторам хочуть полегшити доступ до прокладання електронних комунікаційних мереж

Реклама

Народні депутати мають намір створити сприятливі умови операторам електронних комунікаційних послуг для розташування технічних засобів електронних комунікацій та надання послуг споживачам.

Відповідний законопроект № 2042 «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики» було прийнято в першому читанні за основу на вечірньому засіданні Парламенту 12 листопада.

Законопроект має на меті усунути прогалини в Законі «Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж», які надають можливість окремим власникам (володільцям) інфраструктури об'єктів доступу ухилятись від його виконання. Своєю чергою, оператори отримають змогу прокладати електронні комунікаційні мережі за граничними розмірами плати за доступ, встановленими в Законі про доступ, здійснювати покриття мережами у віддалених регіонах країни.

Зокрема, якщо технічні засоби електронних комунікацій розміщені на елементах інфраструктури об'єкта доступу за згодою попереднього власника інфраструктури, то новий власник має забезпечити безперешкодний доступ до них оператору електронних комунікацій до моменту укладення/переукладення з ним договору з доступу, або до спливу місячного строку на прийняття замовником пропозиції власника про укладення такого договору, залишеної без відповіді замовника.

Проектом передбачено, що для забезпечення замовнику доступу до інфраструктури об'єкта доступу для розташування технічних засобів електронних комунікацій з метою надання електронних комунікаційних послуг, з урахуванням умов, визначених Законом, забороняється вимагати від замовника укладення будь-якого іншого договору (оренди, сервітуту тощо), крім і замість договору з доступу.

Також передбачено, що розмір плати за доступ до елементів інфраструктури об'єкта доступу не може перевищувати, зокрема:

за доступ до інфраструктури об'єкта будівництва, за користування будинковою розподільною мережею (в місяць за будинок) - 1 % розміру мінімальної зарплати для будинків до 60 квартир; 2 % розміру мінімальної зарплати для будинків від 61 до 100 квартир; 3 % розміру мінімальної зарплати для будинків від 101 до 160 квартир; 5 % розміру мінімальної зарплати для будинків від 161 квартири і вище;

за доступ до опор зовнішнього освітлення - 0,3 % розміру мінімальної зарплати за одну опору, на місяць;

для будівель, споруд нежитлового призначення - 2 % розміру мінімальної зарплати за будівлю, на місяць.

Розмір мінімальної заробітної плати легко можна дізнатися в модулі «Довідники» ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

З текстом законопроекту можна ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини