Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як пройти адвокатське стажування

Реклама

21 вересня 2019 року оновлено Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Відповідно до документу стажистом адвоката може бути особа, яка на день початку стажування має дійсне свідоцтво про складення кваліфікаційного іспиту.

Куди звертатися для початку стажування

Особа, яка відповідає вимогам цього Положення, має право звернутися до будь-якої ради адвокатів регіону із заявою про призначення стажування.

Стажисту на весь термін проходження стажування призначається один керівник стажуванням, що не позбавляє його права пройти стажування ще у двох адвокатів з іншої спеціалізації, за їх згодою, за умови, що відомості про них включені до Реєстру керівників стажування.

Місце стажування

Стажування проводиться за адресою робочого місця адвоката - керівника стажування.

Особа, яка відповідає вимогам Положення, та виявила намір проходити стажування у відповідного керівника стажування, може зробити бронювання на майбутнє проходження стажування у раді адвокатів регіону.

Коли починається стажування

Рада адвокатів регіону зобов'язана розглянути заяву про призначення стажування у термін, що не перевищує граничного строку дії свідоцтва про складання кваліфікаційного іспиту заявника, але не пізніше ніж протягом 30 робочих днів з дня надходження заяви про направлення на стажування. Рада приймає рішення:

- про призначення керівника стажування, видачу направлення на стажування, затвердження індивідуального плану стажування та строки подання стажистом поточних звітів;

- про відмову у направленні на стажування (у разі невідповідності кандидата).

Рада адвокатів регіону протягом 3 робочих днів з дня отримання заяви про направлення на стажування повідомляє адвоката - керівника стажування про намір певної особи проходити в нього стажування, який протягом 3 робочих днів з дня отримання повідомлення надає раді адвокатів регіону письмову згоду на керівництво стажуванням цієї особи та індивідуальний план стажування із зазначенням конкретних заходів у межах програми стажування. У випадку ненадання згоди адвокатом на керівництво стажуванням певної особи у вказаний термін рада адвокатів регіону повідомляє особу, яка виявила бажання стажуватись у цього адвоката, про можливість обрання іншого керівника стажування.

Особа протягом 3 робочих днів з дня прийняття рішення, про призначення керівника стажування, видачу направлення на стажування, затвердження індивідуального плану стажування та строки подання стажистом поточних звітів, отримує направлення на стажування яке реєструється у журналі реєстрації.

Особа вважається стажистом та зобов'язана розпочати стажування з дня отримання відповідного направлення адвокатом - керівником стажування.

Як довго відбуватиметься стажування

Стажування здійснюється протягом шести місяців і обчислюється шляхом сумарного обліку робочого часу стажиста на виконання програми та плану стажування. Загалом робочий час стажиста за увесь період стажування має становити не менше 550 годин, з яких не менше 50 годин робочого часу має становити заняття стажистом юридичною практикою.

Термін стажування обчислюється з дати надання стажистом направлення ради адвокатів регіону адвокату - керівнику стажування.

Вартість стажування

Особа, стосовно якої радою адвокатів регіону ухвалено рішення про призначення керівника стажування, видачу направлення на стажування, затвердження індивідуального плану стажування та строки подання поточних звітів, сплачує:

- внесок на проходження стажування у розмірі 3 мінімальних заробітних плат станом на день подання особою заяви про призначення стажування;

- внесок за доповнення даних у ЄРАУ про стажиста адвоката у розмірі 50 % 1 мінімальної заробітної плати станом на день подання особою заяви про призначення стажування.

Хто звільняється від стажування

Від проходження стажування звільняються особи, які на день звернення із заявою про допуск до складення кваліфікаційного іспиту мають стаж роботи помічника адвоката не менше одного року за останні два роки.

Особа, яка працювала помічником адвоката до 1 червня 2018 року, повинна додати до документів сертифікат про проходження спеціального курсу-інструктажу введення в професію помічника адвоката у Вищій школі адвокатури НАУ.

Крім того, від стажування звільняється особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, успішно склала кваліфікаційний іспит, має дійсне свідоцтво про складання кваліфікаційного іспиту та відповідає вимогам, передбаченим Положенням.

Така особа може звернутися до ради адвокатів регіону за місцем проживання із заявою про видачу їй свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю без проходження стажування.

Як вже писала ЮРЛІГА, для звільнення від стажування ті, що працювали до 1 червня 2018 року помічником адвоката, мають пройти інструктаж ВША.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини