Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набрав чинності Закон про матеріальну відповідальність військових

Реклама

Сьогодні, 31 жовтня, набрав чинності Закон № 160-IX "Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та прирівняних до них осіб за шкоду, завдану державі". Закон було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 30 жовтня.

Правові норми інституту матеріальної відповідальності військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, військовозобов'язаних і резервістів під час проходження ними зборів приведено у відповідність до Конституції.

У Законі визначаються підстави та порядок притягнення військовослужбовців та деяких інших осіб до матеріальної відповідальності за шкоду, завдану державному майну, у тому числі військовому майну; майну, залученому під час мобілізації, а також грошовим коштам, під час виконання ними службових обов'язків.

Дія Закону поширюється на військовослужбовців під час виконання ними обов'язків військової служби, військовозобов'язаних і резервістів під час проходження ними зборів, а також осіб рядового та начальницького складу правоохоронних органів спеціального призначення, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, МВС, Наполіції, сил цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби, ДБР.

Умовами притягнення до матеріальної відповідальності у Законі визначено:

1) наявність шкоди;

2) протиправна поведінка особи у зв'язку з невиконанням чи неналежним виконанням нею обов'язків військової служби або службових обов'язків;

3) причинний зв'язок між протиправною поведінкою особи і завданою шкодою;

4) вина особи в завданні шкоди.

Притягнення особи до матеріальної відповідальності за завдану шкоду не звільняє її від дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Особу зможуть притягнути до матеріальної відповідальності протягом 3 років з дня виявлення завданої шкоди.

Особа за завдану з необережності шкоду несе матеріальну відповідальність у розмірі завданої шкоди, але не більше 15 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб, крім випадків, коли цим Законом передбачено повну чи підвищену матеріальну відповідальність.

Командир, який своїм рішенням чи бездіяльністю порушив установлений порядок обліку, зберігання, використання військового та іншого майна або не вжив належних заходів щодо запобігання розкраданню, знищенню чи псуванню, іншому незаконному витрачанню військового та іншого майна, внаслідок чого було завдано шкоду, або щодо притягнення винних осіб до матеріальної відповідальності, несе матеріальну відповідальність у розмірі завданої шкоди, але не більше 15 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб. Розмір прожиткового мінімуму можна легко дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Завдана шкода не підлягає відшкодуванню, а особи звільняються від матеріальної відповідальності, якщо шкоду завдано внаслідок:

- дії непереборної сили;

- необхідної оборони;

- крайньої необхідності;

- виконання наказу або розпорядження командира (начальника), крім випадків виконання явно злочинного наказу або розпорядження;

- виправданого службового ризику;

- затримання особи, що вчинила злочин, фізичний або психічний примус;

- виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.

Шкода не підлягає відшкодуванню у випадку смерті винної особи.

Обставини, що виключають матеріальну відповідальність, встановлюються під час проведення розслідування.

У Законі визначено умови настання повної та підвищеної матеріальної відповідальності, механізм встановлення розміру завданої шкоди і порядок її відшкодування, а також порядок стягнення сум завданої шкоди.

Розмір відповідальності в Законі ставиться у залежність від завданої шкоди, а не доходу відповідальної особи. Він встановлюється за фактичними втратами на підставі даних бухгалтерського обліку з урахуванням цін, що діють на період розгляду питання про притягнення особи до матеріальної відповідальності.

З текстом прийнятого Закону можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтеся в зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини