Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято за основу законопроект про покарання за кнопкодавство

Реклама

Рада підтримує запровадження кримінальної відповідальності за неособисте голосування народного депутата України.

Відповідний законопроект № 2148 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України» було прийнято в першому читанні за основу на ранковому засіданні Парламенту 29 жовтня.

Запропоновано внести зміни до КК України (доповнення статтею 364-2). Здійснення народним депутатом України будь-яким способом голосування на пленарному засіданні Верховної Ради замість іншого народного депутата України пропонують карати штрафом від 3 до 5 тис. НМДГ (від 51 до 85 тис. грн).

У Регламенті ВР запропоновано частину третю статті 47 викласти в редакції, згідно з якою голосування здійснюється народним депутатом особисто за допомогою електронної системи шляхом голосування "за", "проти" або "утримався" в залі засідань Верховної Ради або у визначеному для таємного голосування місці біля залу для пленарних засідань.

Апарат ВР забезпечує здійснення відеофіксації пленарних засідань ВР в такий спосіб, що забезпечує можливість підтвердження чи спростування порушення народними депутатами вимог щодо особистого голосування. У разі виявлення на пленарному засіданні народним депутатом факту порушення вимог щодо особистого голосування шляхом голосування замість іншого народного депутата розгляд питання порядку денного на його вимогу зупиняється.

Головуючий на пленарному засіданні встановлює присутність відповідного народного депутата у залі засідань ВР, а в разі його відсутності повідомляє Верховну Раду про виявлений факт порушення вимог щодо особистого голосування і доручає Лічильній комісії вилучити картку такого народного депутата та передати її головуючому на пленарному засіданні і проводить повторне голосування щодо пропозиції, яка ставилась на голосування останньою.

Після проведення повторного голосування головуючий дає розпорядження Апарату ВР невідкладно підготувати повідомлення про виявлене порушення народним депутатом вимог щодо особистого голосування. Таке повідомлення разом із протоколом, стенограмою, стенографічним бюлетенем відповідного пленарного засідання, а також його відеозаписом після його підготовки надається Голові Верховної Ради для направлення до Державного бюро розслідувань. Відповідно до статті 216 КПК досудове розслідування таких кримінальних правопорушень здійснюватимуть слідчі органів Державного бюро розслідувань.

Також парламентарі розглянули законопроект № 1127 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінальної відповідальності народних депутатів України за неособисте голосування)" н. д. Н. Шуфрича та ін. За рекомендацією Комітету з питань правоохоронної діяльності його було відхилено.

Текст законопроекту доступний у модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини