Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд не розглядає позови щодо обов'язку продавця зареєструвати податкову накладну

Реклама

Обов'язок продавця зареєструвати податкову накладну - обов'язок платника податку у публічно-правових відносинах, а не обов'язок перед покупцем, хоча його невиконання може завдати покупцеві збитків. Тому позовна вимога покупця про зобов'язання продавця здійснити таку реєстрацію не є способом захисту у господарських правовідносинах і не підлягає розгляду в суді жодної юрисдикції.

Відповідний висновок міститься у постанові Великої Палати від 5 червня 2019 року у справі № 908/1568/18 .

Ознайомитися з повним текстом рішення ВП можна у VERDICTUM.

ТОВ звернулося до господарського суду з позовом до ПАТ про зобов'язання останнього скласти та зареєструвати податкові накладні від господарських операцій. Позов мотивовано тим, що у зв'язку з невиконанням ПАТ зазначених дій ТОВ не може віднести суму податку на додану вартість до складу податкового кредиту.

Суд першої інстанції відмовив у відкритті провадження у справі та зазначив, що позивач вправі звернутися до окружного адміністративного суду. Натомість апеляційний суд, вважаючи, що між сторонами існують правовідносини, підставою виникнення яких є господарський договір, скасував ухвалу місцевого суду та направив справу до цього ж суду для подальшого розгляду.

Вирішуючи питання щодо визначення юрисдикції, в межах якої має розглядатися ця справа, Велика Палата виходила з таких міркувань.

Зобов'язання зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних для включення до податкового кредиту суми ПДВ виникає саме з податкового законодавства, а не з договірних відносин, тому є податковим, а не господарським зобов'язанням. Спори, які можуть виникнути між платниками ПДВ та державою в особі уповноваженого органу - суб'єкта владних повноважень щодо суми сплаченого податку, є адміністративними і мають розглядатися судами адміністративної юрисдикції.

З огляду на це висновок суду апеляційної інстанції про те, що відсутність реєстрації податкової накладної є невиконанням відповідачем господарського зобов'язання за договором, помилковий.

Велика Палата звернула увагу на те, що обов'язок продавця зареєструвати податкову накладну - обов'язок платника податку у публічно-правових відносинах, а не обов'язок перед покупцем, хоча його невиконання може завдати покупцеві збитків. Тому позовна вимога покупця про зобов'язання продавця здійснити таку реєстрацію не є способом захисту у господарських правовідносинах і не підлягає розгляду в суді жодної юрисдикції.

Належним способом захисту для позивача може бути звернення до контрагента з позовом про відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення контрагентом за договором обов'язок щодо складення та реєстрації податкових накладних.

Нагадуємо, що ознайомитися з достовірною інформацією щодо контрагента можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини