Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для проведення атестації прокурорів створено кадрові комісії

Реклама

На виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» 17 жовтня 2019 року Генеральний прокурор підписав наказ № 233 про затвердження Порядку роботи кадрових комісій.

Згідно з Порядком комісії забезпечують:

- проведення атестації прокурорів і слідчих ГПУ (включаючи прокурорів та слідчих Головної військової прокуратури, прокурорів секретаріату Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів), регіональних, місцевих, військових прокуратур;

- здійснення добору на посади прокурорів;

- розгляд дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів.

У межах реалізації своїх повноважень комісії забезпечують участь під час розгляду судом справ про оскарження їх рішень (включаючи рішення, ухвалені за результатами дисциплінарних проваджень щодо прокурорів, у тому числі Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів).

Комісії утворюються у складі 6 осіб, з яких не менше 3 - особи, делеговані міжнародними неурядовими організаціями, проектами міжнародної технічної допомоги, дипломатичними місіями. Членами комісії можуть бути особи, які є політично нейтральними, мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, а також стаж роботи в галузі права.

Для розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів утворюється окрема комісія у складі 7 осіб з числа працівників органів прокуратури, прокурорів та інших залучених осіб за їх згодою.

Рішення про успішне проходження прокурором атестації за результатами співбесіди ухвалюється шляхом відкритого голосування більшістю від загальної кількості членів комісії. Якщо таке рішення за результатами співбесіди не набрало чотирьох голосів, комісія ухвалює рішення про неуспішне проходження прокурором атестації.

Рішення про неуспішне проходження атестації повинно бути мотивованим із зазначенням обставин, що вплинули на його прийняття.

Списки прокурорів формуються рівномірно в алфавітному порядку перед кожним етапом атестації та розподіляються між комісіями за погодженням з Генеральним прокурором.

Тривалість співбесіди прокурора становить до 45 хвилин. За наявності об'єктивних причин, час, відведений на співбесіду, може бути збільшений за процедурним рішенням комісії.

Під час проведення співбесіди члени комісії можуть користуватися рекомендаціями з оцінки відповідності прокурора вимогам професійної компетентності, професійної етики та доброчесності.

Генпрокурор окремими наказами затвердив склад першої та другої кадрових комісій. Першу кадрову комісію очолив Віктор Чумак, другу - Віталій Касько.

Своєю чергою, перша кадрова комісія затвердила графік складання іспиту з метою виявлення знань та умінь у застосуванні закону серед прокурорів ГПУ. З ним можна ознайомитися тут. Прокурори Генпрокуратури складатимуть іспит 23 і 24 жовтня 2019 року по групах за адресою: м. Київ, пр-т Броварський, 15 (Міжнародний виставковий центр).

Тестування для прокурорів ГПУ проводиться в рамках атестації прокурорів на виконання Закону № 113-IX. Атестація прокурорів інших рівнів почнеться після створення Офісу Генерального прокурора.

Детальніше про реформу прокуратури читайте в окремому матеріалі ЮРЛІГИ. Вже відомо, як прокурори проходитимуть атестацію, а також оприлюднено порядок подання прокурорами заяв на атестацію. Розпочався другий етап реформи прокуратури, проте ОАСК може cкасувати атестацію прокурорів.

З нормативно-правовими актами, що стосуються реформи прокуратури, можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Для цього вам варто замовити тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини