Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За викриття корупціонерів сплатять винагороду: Закон прийнято

Реклама

Сьогодні, 17 жовтня, на своєму ранковому засіданні Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції".

Законом визначено правовий статус викривачів корупції, їх права та гарантії захисту; забезпечено умови для розкриття інформації про корупцію.

Документом внесено відповідні зміни до законів:

- «Про запобігання корупції»;

- «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві»;

- «Про звернення громадян»;

- «Про безоплатну правову допомогу»;

- «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»;

- «Про запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань», а також до

- Кодексу законів про працю;

- Кодексу України про адміністративні правопорушення;

- Кримінального кодексу;

- Цивільного кодексу;

- Цивільного процесуального кодексу;

- Кодексу адміністративного судочинства;

- Кримінального процесуального кодексу.

Відповідно до Закону, викривач - фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв'язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов'язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання».

Встановлено, що викривач не несе юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, поширення зазначеної у повідомленні інформації, незважаючи на можливе порушення таким повідомленням своїх службових, цивільних, трудових чи інших обов'язків або зобов'язань.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190031_za-vikrittya-zlochinu-splatyat-10--vd-zavdano-nim-shkodi-profkomtet-rekomenduvav-zakonoproekt-ukhvaliti-v-tslomu

Крім того, унормовано порядок розкриття викривачем корупції інформації та забезпечено її державний захист, зокрема, захист їх трудових прав.

Законом також встановлена виплата винагороди викривачу. Згідно із новою ст. 1301 Кримінального процесуального кодексу за повідомлення про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в п'ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину, викривачу виплачується винагорода у вигляді 10 % від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку після ухвалення обвинувального вироку суду, але не більше трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину.

Нагадуємо, що розмір прожиткового мінімуму можна подивитись у модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини