Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 1 - 8 жовтня

Реклама

1. Відбувся Другий щорічний форум «Виконання рішень національних судів в Україні»

Форум став майданчиком для обговорення пропозицій із забезпечення виконання судових рішень та визначення подальших кроків за участю представників законодавчої, виконавчої та судової влади, громадянського суспільства й міжнародних організацій. У Форумі взяла участь член ВРП Лариса Швецова. Серед напрацьованих рекомендацій подолання першопричин невиконання судових рішень експерти вбачають, з-поміж іншого, перегляд державної політики відповідно до вимог частини другої статті 3 Конституції України, згідно з якою права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, удосконалення в контексті спрощення і прозорості законодавчого та нормативно-правового регулювання всього механізму виконання судових рішень, розроблення єдиного обліку та узгодження бази даних, пов'язаних з виконанням судових рішень. Відсутність реального обліку не дає повної картини та не дає змоги здійснювати належний контроль.

2. Чотирьох суддів звільнено у відставку

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у відставку:

Галія Степана Петровича - з посади судді Київського районного суду міста Одеси;

Мишинчук Наталію Степанівну - з посади судді Закарпатського апеляційного суду;

Авраменка Миколу Григоровича - з посади судді Київського апеляційного суду;

Нечепоренка Леоніда Михайловича - з посади судді Рокитнянського районного суду Київської області.

3. Представники ВРП перебувають з візитом у США за програмою професійного обміну «Дисциплінарна відповідальність суддів у правовій системі США»

Програма професійного обміну реалізована за підтримки Уряду Сполучених Штатів Америки, Державного департаменту США для міжнародних відвідувачів-лідерів з метою ознайомлення з американською судовою системою. До складу української делегації увійшли члени ВРП Віктор Шапран, Микола Худик, Ігор Артеменко, інспектор служби інспекторів ВРП Олена Овсієнко.

4. Голова ВРП Андрій Овсієнко взяв участь у VIII Судовому форумі Асоціації правників України «TRIAS POLITICA: суд у системі гілок влади»

Голова ВРП зазначив, що на сьогодні однією з найбільших проблем судової влади є кадрове забезпечення судового корпусу та повідомив, що за період із 2016 року по 26 вересня 2019 року із 7 140 працюючих суддів 4 957 обіймають посаду фактично. Причини зменшення кількості суддів є різними, зокрема, дисциплінарні процедури і природній процес. Так, з 2017 року по 2019 рік 825 суддів було звільнено за загальними обставинами, 300 суддів - за вчинення істотного дисциплінарного проступку. «На жаль, у 16 судах першої інстанції сьогодні взагалі не здійснюється правосуддя. У 123 судах здійснюється правосуддя менш, ніж 50 % суддів від штатної чисельності. Існують певні проблеми, і найближчим часом ми маємо консолідувати свої зусилля для пошуку шляхів їх вирішення», - констатував А.Овсієнко.

5. Змінено склад Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя

ВРП ухвалила ввести до складу Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя члена ВРП Блажівську Оксану Євгенівни.

6. НАБУ не має права допитувати суддів щодо обставин справи, які ті розглядають

ВРП звертає увагу Директора НАБУ, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів. Про це ВРП вказала у своєму рішенні від 3 жовтня 2019 року за результатами розгляду повідомлення судді окружного адміністративного суду міста Києва Ігоря Качура про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя з боку працівників Національного антикорупційного бюро України. Зі змісту повідомлення судді вбачається, що його було допитано як свідка у кримінальному провадженні, обставини якого стосуються судової справи, в якій він є головуючим та в якій ним винесено ухвалу про забезпечення позову.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини