Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як і де зробити дитині паспорт для виїзду за кордон

Реклама

Державна міграційна служба нагадала, де і як зробити паспорт для виїзду за кордон дитині.

Раніше для перетину кордону з дітьми їх вписували в закордонний паспорт батьків. У 2015 році відбулися зміни, тож відтоді необхідно оформлювати для дітей власний закордонний паспорт. Його можна виготовити малюку починаючи з народження. Дійсний дитячий закордонний паспорт протягом 4 років. І лише з 16 років його необхідно оформлювати вже на 10 років.

Основна відмінність таких паспортів - у біометричній складовій: сканують відбитки пальців лише дітям, яким виповнилося 12 років. Тому з цього віку дитину обов'язково потрібно брати з собою і під час подання документів, і під час видачі паспорта.

Для оформлення закордонного паспорта дитині можна звернутися до будь-якого територіального підрозділу міграційної служби (необов'язково за місцем реєстрації). Підлітки старше 16 років можуть приходити самостійно, а до 16-ти - з одним із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників. У ДМС зауважили, що зараз не потрібно дозволу від другого з батьків і його документи, а також не потрібно документи, що свідчать про розлучення чи про позбавлення батьківських прав.

Дитину будь-якого віку можуть сфотографувати в підрозділі ДМС під час подання документів. Однак якщо у дитини (віком до 12 років) з фотографуванням виникають проблеми (лякається фотоспалаху чи не може всидіти на місці), ДМС рекомендує скористатися послугами фотоательє та принести одну фотокартку, яка має відповідати таким вимогам:

- розмір: 10х15 см;

- містить 70 % обличчя;

- чіткі контури;

- білий фон, ніяких сторонніх предметів;

- без дефектів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186633_vizd-ditini-za-kordon-nfografka

Для оформлення паспорта необхідно подати такі документи:

- оригінал свідоцтва про народження;

- ідентифікаційний код (якщо є);

- паспорт громадянина України у формі ID-картки (обов'язкова при оформленні починаючи з 14 років);

- якщо батьки або один із батьків дитини на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення паспорта вперше із застосуванням засобів Реєстру).

Щоб транслітерація у дитячому паспорті не відрізнялася від перекладу прізвища у паспорті батьків, слід повідомити працівників служби про наявність у вас закордонного паспорта.

На сьогодні вартість документа складає 682 грн. за 20 робочих днів; прискорений варіант - 1034 грн. за 7 робочих днів.

Забрати готовий документ може один з батьків (зі своїм паспортом та свідоцтвом про народження дитини).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини