Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як прокурори проходитимуть атестацію

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189654_prokurorv-pereatestuyut-do-1-veresnya-2020-roku

Генеральний прокурор встановив процедуру проходження атестації для прокурорів та слідчих органів прокуратури всіх рівнів.

Відповідний наказ № 221 Р. Рябошапка підписав 3 жовтня 2019 року.

Порядок проходження прокурорами атестації затверджено на виконання Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури".

Атестацію прокурорів ГПУ (включаючи прокурорів Головної військової прокуратури та секретаріату Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів), регіональних, місцевих та військових прокуратур проводитимуть відповідні кадрові комісії.

Слідчих органів прокуратури атестуватимуть за процедурою, передбаченою для прокурорів ГПУ, регіональних, місцевих і військових прокуратур відповідно до затвердженого Порядку.

До 15 жовтня 2019 року (включно) прокурори Генеральної, регіональних та місцевих прокуратур, а також підрозділів військової прокуратури мають подати заяву про намір пройти атестацію і переведення на роботу до Офісу Генерального прокурора, обласної або окружної прокуратури. Підписати її має прокурор особисто.

Атестація проводитиметься в три етапи. За допомогою перших двох оцінюватимуться знання та вміння у застосуванні закону, а також загальні здібності та навички шляхом автоматизованого анонімного тестування. Останній етап - перевірка професійної компетентності і доброчесності на співбесіді, що включатиме також виконання ситуаційного завдання. Кожен етап обов'язково проходитиме за особистої присутності прокурора. Графік (складатиме кадрова комісія) та місце проведення тестувань і співбесіди, а також імена прокурорів, зарахованих до проходження відповідного етапу, публікуватимуться на офіційному веб-сайті Генпрокуратури не пізніше ніж за 5 календарних днів до дня складання іспиту. Прокурор вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце складання іспиту з моменту оприлюднення відповідного графіка на офіційному веб-сайті ГПУ.

Перебіг усіх етапів атестації фіксуватиметься за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису.

Під час тестування на знання та вміння застосовувати законодавство кандидатам на посади прокурора потрібно буде за допомогою комп'ютерної техніки дати відповідь на 100 питань за 100 хвилин. Питання будуть містити варіанти відповідей, один з яких - правильний, за який нараховується 1 бал. Порядком установлюється прохідний бал у 70 балів. Якщо кандидат не завершив тест достроково, то після закінчення відведеного часу на екрані з'явиться результат тестування. Перелік тестових питань буде опубліковано на веб-сайті ГПУ не пізніше ніж за 7 календарних днів до складання іспиту.

Прокурори, що набрали потрібну кількість балів, допускаються до тестування на загальні здібності та навички, прохідний бал для якого встановлюється наказом Генерального прокурора. Зразок тестових питань та правила складання іспиту буде опубліковано на офіційному веб-сайті ГПУ не пізніше ніж за 7 календарних днів до дня до дня складання іспиту.

Прокурор, який за результатами складення іспиту набрав меншу кількість балів, ніж прохідний бал, не допускається до іспиту у формі тестування на загальні здібності та навички, припиняє участь в атестації, а відповідна кадрова комісія ухвалює рішення про неуспішне проходження прокурором атестації.

Ті, хто успішно пройшов обидва етапи, допускаються до співбесіди, до початку якої прокурори за 45 хвилин максимум мають виконати практичне завдання, написавши вирішення на аркуші паперу з відміткою кадрової комісії. Зразок такого завдання буде також опубліковано на веб-сайті ГПУ в день першого оприлюднення графіка проведення співбесід. Якщо воно передбачатиме застосування норм законодавства, то прокурорам дозволятиметься використовувати паперові тексти законодавчих актів. Комісія не зобов'язана надавати прокурорам тексти норм законодавчих актів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187715_nabrav-chinnost-movniy-zakon

Прокурори проходитимуть співбесіду з кадровою комісією державною мовою в усній формі. Співбесіда з прокурором може бути проведена в один день із виконанням ним практичного завдання.

Кадрова комісія вправі отримувати в усіх органах прокуратури, Раді прокурорів України, секретаріаті Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, НАБУ, ДБР, НАЗК, у відповідних органах державної влади будь-яку необхідну для цілей атестації інформацію про прокурора, у тому числі щодо дисциплінарних проваджень щодо прокурора, скарг на дії прокурора, дотримання прокурором правил професійної етики та доброчесності, відповідності вимогам законодавства у сфері запобігання корупції тощо. Фізичні та юридичні особи, органи державної влади і місцевого самоврядування зможуть подавати до відповідної кадрової комісії відомості, які можуть свідчити про невідповідність прокурора критеріям компетентності, професійної етики та доброчесності, які можуть братися до уваги кадровою комісією.

Сама співбесіда полягатиме у обговоренні результатів дослідження членами комісій матеріалів атестації щодо дотримання прокурором правил професійної етики та доброчесності. Рішення комісії щодо прокурора після проходження співбесіди приймаються відкритим голосуванням. Результати атестації оприлюднюватимуться на офіційному веб-сайті ГПУ (Офісу Генерального прокурора).

Детальніше про реформу прокуратури читайте в окремому матеріалі ЮРЛІГИ.

З повним текстом затвердженого Порядку можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини