Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Закон про матеріальну відповідальність військових

Реклама

Рада унормувала питання матеріальної відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб.

Відповідний Закон (проект № 1225) "Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та прирівняних до них осіб за шкоду, заподіяну державі" було прийнято в другому читанні та в цілому на ранковому засіданні Парламенту 3 жовтня.

Прийняття Закону має на меті привести правові норми інституту матеріальної відповідальності військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, військовозобов'язаних і резервістів під час проходження ними зборів у відповідність із Конституцією.

У Законі визначається порядок притягнення до матеріальної відповідальності військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу податкової міліції, НАБУ, органів та підрозділів системи цивільного захисту, кримінально-виконавчої служби за шкоду, що була ними заподіяна державі під час виконання службових обов'язків, а також механізм визначення такої шкоди та притягнення цих категорій осіб до матеріальної відповідальності.

Умовами притягнення до матеріальної відповідальності у Законі визначено:

1) наявність шкоди;

2) протиправна поведінка особи у зв'язку з невиконанням чи неналежним виконанням нею обов'язків військової служби або службових обов'язків;

3) причинний зв'язок між протиправною поведінкою особи і завданою шкодою;

4) вина особи в завданні шкоди.

Зауважується, що притягнення особи до матеріальної відповідальності за завдану шкоду не звільняє її від дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Особу зможуть притягнути до матеріальної відповідальності протягом 1 року з дня виявлення заподіяної шкоди.

Особа за завдану з необережності шкоду нестиме матеріальну відповідальність у розмірі завданої шкоди, але не більше 5 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб, за винятком випадків, коли цим Законом передбачено повну чи підвищену матеріальну відповідальність.

Особа, винна в завданні шкоди, що спричинила сплату військовою частиною, установою, організацією, закладом штрафних санкцій (неустойки, штрафу, пені), нестиме матеріальну відповідальність у розмірі завданої шкоди, але не більше 15 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб. Розмір прожиткового мінімуму можна легко дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

У Законі визначено умови настання повної та підвищеної матеріальної відповідальності, механізм встановлення розміру завданої шкоди і порядок її відшкодування, а також порядок стягнення сум завданої шкоди.

Розмір відповідальності в Законі ставиться у залежність від завданої шкоди, а не доходу відповідальної особи. Він захищає права військовослужбовців.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування.

З текстом прийнятого Закону після його підписання Президентом і офіційного опублікування можна буде ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтеся в зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини