Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189532_nabuv-chinnost-zakon-pro-pochatok-roboti-vaks

1. Набув чинності Закон про зміни підсудності антикорупційного суду

22 вересня набув чинності Закон № 100-IX щодо початку роботи антикорупційного суду. Поширено підсудність Вищого антикорупційного суду (апеляційної палати, слідчих суддів) на кримінальні провадження, відомості за якими в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені:  з 22 вересня;  до 22 вересня, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Також вирішено питання передачі проваджень, досудове розслідування яких здійснюється НАБУ або закінчено прокурорами САП.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189606_shcho-bude-z-prokurorami-zakon-nabrav-chinnost

2. Стартує реформа прокуратури

25 вересня набув чинності  Закон № 113-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» (ряд положень набуде чинності з дня початку роботи Офісу Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратур).  Прокурорів оцінять на відповідність критеріям професійної компетентності, доброчесності та професійної етики. Доброчесні кандидати, які мають належні теоретичні знання та практичні навички, перемігши на конкурсі, зможуть зайняти посаду прокурора в будь-якому органі прокуратури.  Ліквідовуються військові прокуратури, але при цьому Генпрокурор зможе  утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу, обласних та окружних прокуратур. 15 тисяч  працівників органів прокуратури скоротять до 10 тис. осіб. Усі кандидати з вищою юридичною освітою та стажем роботи у сфері права матимуть можливості брати участь у відборі на заміщення посад в усіх органах прокуратури. Національну академію прокуратури України перетворять на Тренінговий центр прокурорів України. Заплановано підвищити базовий посадовий оклад прокурора з 12 до 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а також установити обмеження в розмірі 25 % для максимального розміру річної премії. З 1 січня 2021 року посадовий оклад прокурора окружної прокуратури становитиме 20 прожиткових мінімумів, а з 1 січня 2022 року - 25 прожиткових мінімумів. Прокурорів переатестують до 1 вересня 2020 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189607_nabuv-chinnost-zakon-shchodo-perezavantazhennya-derzhsluzhbi

3. Стартує реформа державної служби

25 вересня набув чинності Закон № 117-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади». Положення щодо контракту про проходження державної служби (та деякі інші) набудуть чинності з 1 січня 2020 року. З цієї ж дати Кабмін визначатиме розміри посадових окладів та інших складових оплати праці, грошового забезпечення працівників державних органів. В Законі про державну службу запроваджується контрактна форма роботи. Контракт може передбачати дистанційну роботу з віддаленим доступом і може бути пролонгований. Визначено підстави припинення контракту. Вводиться поняття професійного розвитку держслужбовців - безперервний, свідомий, цілеспрямований процес особистісного та професійного зростання, що базується на інтеграції знань, умінь і компетентностей. Тимчасово вводиться спрощена процедура звільнення держслужбовців категорії А (керівники центральних органів виконавчої влади). Уряд уже змінив Порядок проведення конкурсу на зайняття посад державної служби.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189610_nabuv-chinnost-zakon-pro-restrukturizatsyu-povyazanikh-borzhnikv

4. Набув чинності Закон про реструктуризацію пов'язаних боржників

 25 вересня набув чинності Закон № 112-ІХ щодо вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації.  Зокрема, задоволенню підлягають вимоги обтяжувача за забезпеченим зобов'язанням, що залишаться незадоволеними внаслідок недостатності вартості предмета забезпечувального обтяження при набутті обтяжувачем права власності на предмет забезпечувального обтяження під час реструктуризації. Також визначено, що після завершення позасудового врегулювання, здійсненого під час проведення процедури фінансової реструктуризації та/або на виконання плану реструктуризації, вимоги іпотекодержателя за основним зобов'язанням, що залишаться незадоволеними внаслідок недостатності вартості предмета іпотеки, не припиняються та підлягають задоволенню. Фінансова реструктуризація боржників, які є пов'язаними особами, може проводитися в рамках однієї процедури за умови, що залучені кредитори - фінансові установи кожного боржника письмово це погодили. Залучені кредитори можуть передати на розгляд арбітражу будь-який спір, що виникає під час проведення процедури фінансової реструктуризації.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189564_zakon-pro-dekrimnalzatsyu-fktivnogo-pdprimnitstva-opublkovano

5. Скасовано відповідальність за фіктивне підприємництво

25 вересня набув чинності Закон № 101-IX щодо декриміналізації фіктивного підприємництва. Вилучено ст. 205 з КК, яка визнає кримінально караним створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона. Разом з тим, підвищено штрафи за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), передбачені в ст. 212 КК.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189513_priynyato-zakon-vdnosno-stimulyuvannya-nvestitsyno-dyalnost-v-ukran

6. Прийнято Закон про скасування пайового внеску та зміни у господарському процесі

27 вересня на підпис Президенту направлено Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності. Скасовується пайова участь у будівництві, грошова оцінка приватної землі, що передається в заставу, та вводиться інститут довірчої власності. У ГПК вводиться можливість витребовування господарським судом групи однотипних доказів (без зазначення індивідуальних ознак кожного документа, що витребовується); впроваджується стандарт доказування "більшої вірогідності"; визначається, що  достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189504_priynyato-dva-zakoni-shchodo-zastosuvannya-rro

7. Прийнято закони щодо змін у застосуванні РРО

20 вересня прийнято Закон щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг (проект № 1053-1) та Закон про внесення змін до Податкового кодексу (проект № 1073). Закони наберуть чинності через 6 місяців після опублікування. Річний ліміт доходу для другої групи платників єдиного податку підвищено з нинішніх 1,5 млн грн до 2,5 млн грн. З 1 жовтня 2020 року до 1 січня 2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн (є виключення). Частина штрафу, сплачених за наслідками перевірки через скаргу покупця на порушення розрахунків перерахують скаржнику. Кешбек застосовуватиметься для покупок від 850 грн.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189671_zakonoproekt-pro-skasuvannya-moratoryu-na-prodazh-zeml-vzhe-v-rad

8. Кабмін зареєстрував законопроект про продаж землі

25 вересня у ВР зареєстровано законопроект № 2178, яким з 1 жовтня 2020 скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення всіх форм власності. Набути право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть: а) громадяни України; б) юридичні особи України, створені за законодавством України; в) територіальні громади; г) держава. Іноземці та особи без громадянства зможуть отримати землю в порядку спадкування за законом, але зобов'язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності. Встановлюється мінімальна стартова ціна продажу та обмеження на сукупну площу ділянок.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189599_advokatv-fop-zbirayutsya-zvlniti-vd-podvynogo-sv

9. Пропонується звільнити від подвійного ЄСВ адвокатів-ФОП

 Законопроектом № 2166 пропонується звільнити від сплати за себе єдиного внеску, за умови взяття на облік фізичних осіб - підприємців та провадження одного виду діяльності одночасно в якості ФОП та самозайнятих  осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189619_ukrantsyam-gotuyut-noviy-krimnalniy-kodeks

10. Кримінальний кодекс збираються оновити

Робоча група з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові працює над змінами Кримінального кодексу. Вже визначено план структури Загальної частини проекту кодексу. Не планується затверджувати окремий процесуальний закон для проступків чи процедурний розділ в Кодексі про проступки. Особливості процедури досудового розслідування і судового розгляду проступків мають бути регламентовані в чинному КПК. Серед запланованих змін - введення «розрахункової одиниці» (100 грн) для визначення розмірів шкоди і штрафу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини