Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада посилює покарання за незаконну реєстрацію нерухомості

Реклама

Сьогодні, 12 вересня, нардепи прийняли за основу законопроект № 1056-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності.

Законопроект передбачає усунення основних юридичних прогалин, які створюють проблеми власникам нерухомості та бізнесу.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189132_notarusam-mozhut-dozvoliti-vitrebuvati-u-fzosb-dokumenti-dlya-restrats-nerukhomost

Основні положення законопроекту передбачають:

- припинення діяльності акредитованих суб'єктів;

- запровадження обов'язковості нотаріального посвідчення договорів про відчуження корпоративних прав;

- впровадження принципу одночасності вчинення нотаріальної дії та державної реєстрації прав;

- підвищення відповідальності за порушення відповідних реєстраційних процедур.

Законом збільшені штрафи за порушення законодавства про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Такі порушення тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від чотирьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (раніше від двохсот до чотирьохсот).

Також збільшені штрафи за порушення порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Таке порушення тягне за собою накладення штрафу від чотирьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (раніше від двохсот до чотирьохсот).

Зараз існує забагато схем, які дозволяють переоформити ваше майно без вашого відома. Отримати оперативну інформацію щодо реєстраційних дій щодо нерухомості можна за допомогою таких сервісів як SMS-Маяк та SMS-Маяк Земля.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188753_zmnilis-pravila-notaralnogo-dlovodstva

Законопроект № 1056-1 поданий як альтернативний законопроекту № 1056. При цьому більшість положень цих проектів збігається між собою за змістом. Разом з тим між цими законопроектами є певні відмінності.

Зокрема, відповідно до висновку Головного науково-експертного управління Апарату ВРУ до позитивних рис законопроекту № 1056-1 слід віднести:

- обмеження щодо одночасності вчинення нотаріальної дії та державної реєстрації прав, зокрема, коли виникнення, перехід, зміна або припинення прав та обтяжень здійснюється із відкладальною умовою;

- можливість доступу нотаріуса до Державного реєстру речових прав у разі його тимчасового блокування або анулювання доступу до реєстру в режимі отримання інформації для здійснення нотаріальної діяльності;

- покладення на державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань обов'язку перевіряти дійсність довіреності, справжність судового рішення за даними Єдиного державного реєстру судових рішень тощо.

Контролювати інформацію, яка міститься у державних реєстрах щодо юридичної особи, можливо за допомогою функції "Поставити на моніторниг" у системі СONTR AGENT.

Нагадуємо, що законопроект включив в себе ініціативи Нотаріальної палати України. Більш детально ознайомитися зі стратегічним планом Нотаріальної палати можна тут.

Як вже писала ЮРЛІГА, Президент підписав указ щодо протидії рейдерству.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини