Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перемога! Запрацював Вищий антикорупційний суд

Реклама

Про високе

«Ми хочемо не боротися з корупцією, а перемогти її», - запевнив шостий Президент України Володимир Зеленський на урочистостях з нагоди початку роботи Вищого антикорупційного суду. Він звернув увагу шановної публіки, як символічно розташована будівля суду - на проспекті Перемоги.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185487_antikoruptsyn-sudd-sklali-prisyagu-prezident-vrit-u-kozhnogo

Нагадаємо, що суд було сформовано за каденції п'ятого Президента Петра Порошенка, який і призначив суддів першої інстанції та апеляційної палати. Укази було підписано просто перед церемонією складання присяги новообраними суддями 11 квітня (близько 40 % переможців конкурсу, яких всього 38, були обрані суддями вперше).

Дату початку роботи ВАКС (5 вересня) було визначено зборами суддів ще в травні.

До цього дня тривали організаційні процеси: виділялись приміщення, проводились ремонти, здійснювались державні закупівлі, обирались слідчі судді, очільники суду та проводились конкурси на заміщення посад державної служби з паралельним укомплектуванням патронатної служби (помічники суддів).

Інтриги процесу додали скасування відповідальності за незаконне збагачення, зміна влади та пов'язані з цим законодавчі ініціативи щодо підсудності ВАКС.

Та все ж таки гімн Української держави пролунав у щойно відремонтованому приміщені ВАКС саме 5 вересня, що «зацінив» Президент, мовляв, «Богдан не може переїхати, а люди зробили ремонт за місяць». Пан Зеленський навіть попросив присутніх поаплодувати кожній людині, причетній до створення антикорупційного суду.

«Покарання топ-чиновників, топ-корупціонерів поверне громадянам відчуття віри, що в Україні є справедливість», - впевнений Президент, який пообіцяв вирішити питання з межами підсудності ВАКС. Він вважає, що дехто (не називаючи прізвищ), намагався заблокувати роботу суду тисячами дрібних справ, щоб судді цілими днями займались «якимось сільськими головами», а гучні справи залишались в тіні. Питання має вирішитись на законодавчому рівні - Президент вже зареєстрував невідкладний законопроект про зменшення справ для передачі у ВАКС.

«Завдання Вищого антикорупційного суду дуже просте - корупціонер покараний, держава і суспільство - захищені», - вважає Президент.

Голова ж ВАКС Олена Танасевич (яка, нагадуємо, є професійною суддею) була лаконічною. Вона привітала всіх присутніх у приміщенні ВАКС і повідомила про початок діяльності. Пані Танасевич нагадала про компетенцію суду: ВАКС уповноважений розглядати 22 склади злочину, які вчинені спеціальними суб'єктами - можновладцями (тобто в антикорупційний суд не можуть потрапити люди, не наділені владними повноваженнями). За попередніми підрахунками від загальних судів має надійти понад 3 тис. кримінальних проваджень; у 190 - НАБУ закінчило досудове розслідування. Шестеро слідчих суддів контролюватимуть захист прав людини в розслідуванні, 7 колегій прийматимуть рішення по суті, 4 колегії перевірятимуть вироки в апеляційному порядку.

Про серйозні речі говорила і голова Верховного Суду Валентина Данішевська, зазначивши, що все одно «не зможе пожартувати краще за Президента, бо це небезпечно».

«Я хочу, щоб ви поважали свою мантію, берегли її честь… Від вашого ставлення залежатиме і ставлення людей», - звернулась до колег пані Данішевська: «Ви на передовій. Саме ваші рішення поставлять крапку в корупційних злочинах. Але ви не самі… Ціль у нас одна - відновлення довіри до суду… Тож я хочу, щоб підвищена увага суспільства лише підвищувала вашу відповідальність, а не впливала на вашу незалежність. Незалежність судової влади - наша спільна мета».

«Для нас верховенство права і права людини - передусім. Бажаю вам всього необхідного, щоб виправдати довіру суспільства!», - завершила промову голова Верховного Суду під закриття урочистої частини.

Q&A

Після відбуття почесних гостей відбувся прес-брифінг заступника голови ВАКС Євгена Крука та голови Апеляційної палати Даниїли Чорненької, на якому журналісти очікувано не отримали конкретних відповідей на поставлені запитання. Адже найбільше спільноту цікавлять гучні корупційні процеси та рішення, які має ухвалити суд, завершуючи розгляд. Громаді в черговий раз пояснили, що по-перше, судді як представники судової влади не можуть коментувати рішення законодавчої (Верховна Рада може схвалити президентську ініціативу щодо інших правил передачі справ) - вони зобов'язані виконувати закон (що стосується і подальшого стану вже переданих за чинних законом справ); по-друге, судді не зважають на політичний тиск, адже є поза політикою. Що ж до надходження справ за підсудністю - канцелярія отримує матеріали і слідчі судді вже працюють. За перший день роботи до ВАКС надійшло 14 клопотань. Всі вони автоматично розподілені між суддями.

Поглядами на світле майбутнє поділився пан Крук. Він нагадав, що корупція є міжнародним явищем, тож подолати її можна лише міжнародною співпрацею. Дещо вже маємо зараз: обмін податковою інформацією, розкриття банківської таємниці, співробітництво у наданні правової допомоги. Велика ж мрія судді (який прийшов з адвокатури) - створення Міжнародного антикорупційного суду. До речі, за словами пані Чорненької, ВАКС було створено за моделлю Міжнародного кримінального суду.

Про земне

Дещо цікавішою була екскурсія по будівлі ВАКС, яку провів керівник апарату суду Богдан Крикливенко. Відвідувачі могли побачити, що написи на інформаційних табличках продубльовані шрифтом Брайля, а в залах судових засідань замість страшних кліток для утримання підсудних (на не гуманність використання яких вказав Європейський суд з прав людини) встановлені комфортні скляні бокси з дерев'яними лавами. До речі, ненабагато зручнішими є крісла антикорупційних суддів: замість звичних «тронів» закуплено звичайні офісні стільці вартістю 650 грн. Про вражаючу необізнаність суспільства щодо суті антикорупційної реформи свідчив забобонний острах, з яким деякі відвідувачі відмовились зайти до боксу. Сподіваємось, що дещо прояснили пояснення пана Крикливенка про неможливість потрапити на лаву підсудних в антикорупційному суді простих громадян, які не є спеціальними суб'єктами.

Вищий антикорупційний суд починає роботу в надскладних умовах турбулентного законодавства і недоладної інформаційної політики. Але кому в Україні коли було легко. Тож сподіваємось, результатом такої тривалої й складно реалізованої реформи, вінцем якої є антикорупційний суд, стане якщо не подолання корупції як явища, то хоча б покарання злочинців (гуманне покарання, а не таке, як показали в головному серіалі країни, зазначимо в дужках).

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини