Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент пояснив, чому ветував Закон про хімічну кастрацію педофілів

Реклама

Президент не підписав Закон про примусову хімічну кастрацію для педофілів (проект № 6449), пояснивши, що документ не містить чітко визначеного порядку примусового застосування хімічної кастрації. Володимир Зеленський повернув цей Закон для повторного розгляду та запропонував "виважено і комплексно підійти до питання застосування хімічної кастрації з урахуванням висловлених зауважень".

Крім того, у Пропозиціях Президента зазначено, що за таких обставин введення антиандрогенних лікарських препаратів усім засудженим, які вчинили згаданий злочин, незалежно від наявності в особи протипоказань до введення таких препаратів, може мати наслідком погіршення стану її здоров'я або стати причиною передчасної смерті. Відтак матиме місце порушення невід'ємного права на життя, закріпленого Конституцією.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189005_zelenskiy-naklav-veto-na-zakon-pro-khmchnu-kastratsyu-pedoflv

У документі зазначено, що створення реєстру осіб, які вчинили злочини, вчинені стосовно малолітньої особи, неповнолітньої особи, особи, яка не досягла статевої зрілості є незаконним.

"У зв'язку з цим слід зауважити, що Законом "Про захист персональних даних" забороняється обробка персональних даних, зокрема, про засудження до кримінального покарання, а також даних, що стосуються здоров'я, статевого життя, біометричних або генетичних даних особи (ч. 1 ст. 7).

Відсутність у Законі, що надійшов на підпис, визначення складу та змісту персональних даних, які підлягатимуть оприлюдненню, може мати наслідком втручання у приватне життя особи, яка відбула покарання, ускладнить її соціальну адаптацію", - зазначено у Пропозиціях.

Також Президент зауважив, що положення Закону, що надійшов на підпис, викладено без урахування змін, внесених до статей 153, 155 КК законами № 2227-VIII та № 2334-VIII.

Про набрання чинності н/п актами можна дізнатись у модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Побачити всі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини