Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За незаконний видобуток бурштину позбавлять волі: проект Зеленського

Реклама

4 вересня Президент вніс до Верховної Ради законопроект № 2059 про посилення кримінальної відповідальності за незаконний видобуток або переміщення бурштину через кордон.

Як зазначено у пояснювальній записці, на сьогодні Кримінальним кодексом не передбачено кримінальної відповідальності за переміщення бурштину через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю (контрабанду), а також за реалізацію, придбання, зберігання, передачу, пересилання, перевезення та переробку незаконно видобутого бурштину, що веде до збільшення масштабів його незаконного видобутку в Україні.

Так, згідно з проектом, у КК з'являється нова стаття 240-1 - "Незаконне видобування бурштину".

Пропопунується карати за незаконне видобування бурштину штрафом від семисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 12 до 51 тис. грн) або обмеженням волі на строк від 1 до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

За реалізацію, придбання, зберігання, передачу, пересилання, перевезення, переробку незаконно видобутого бурштину документом вводиться покарання у вигляді штрафу від трьох тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 170 тис. грн) або обмеженням волі на строк від трьох до шести років.

За ті самі дії, вчинені групою осіб або повторно, або у значних розмірах, передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 7 років.

Під значним розміром у цьому випадку слід розуміти вартість бурштину, що у сто і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян .

Про набрання чинності н/п актами можна дізнатись у модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Побачити всі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини