Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Застосування української мови перевірить спеціальний уповноважений, як тільки його призначать

Реклама

Уряд затвердив Порядок здійснення Уповноваженим із захисту державної мови контролю за застосуванням державної мови органами державної влади, органами влади АР Крим, органами місцевого самоврядування.

Відповідну постанову № 817 було прийнято на урядовому засіданні 21 серпня.

Уповноважений перевірятиме стан дотримання визначених мовним законом вимог застосування державної мови суб'єктом контролю, його керівником і працівниками під час здійснення повноважень, а також вживатиме заходи до усунення виявлених порушень.

Контроль за застосуванням української мови може здійснюватися або за місцезнаходженням у робочий час, встановлений правилами внутрішнього трудового розпорядку суб'єкта контролю (виїзна перевірка), або в приміщенні секретаріату Уповноваженого чи за місцем здійснення повноважень його представника (безвиїзна перевірка).

Під час виїзної перевірки здійснюється аналіз документів, засвідчені копії яких надаються на запит Уповноваженого або його представника. Під час безвиїзної перевірки аналізуватиметься інформація, зокрема аудіо- та відеозаписи, розміщені в Інтернеті, а також документи, засвідчені копії яких отримані від суб'єкта контролю на запит Уповноваженого або його представника.

Строк здійснення заходів контролю за застосуванням української мови становить не більше 30 робочих днів від дня ухвалення Уповноваженим рішення про здійснення контролю.

Уповноважений може продовжити строк здійснення заходів, але не більше ніж на 30 робочих днів. Про це він приймає вмотивоване рішення, копія якого не пізніше наступного робочого дня надсилається суб'єкту контролю.

За результатами здійснення контролю за застосуванням української мови Уповноважений, його представник складає акт про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови.

https://ips.ligazakon.net/document/view/T192704?docId=T192704&productAlias=ips_web

Акт і протокол, які складаються згідно із Законом, є підставою для притягнення осіб, що порушили вимоги Закону, до передбаченої законом відповідальності.

Постанова набере чинності одночасно зі статтею 56 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". А ця стаття набере чинності через 6 місяців з дня призначення такого Уповноваженого.

Як раніше писала ЮРЛІГА, набрав чинності мовний закон.

Про те, у який день урядова постанова набере чинності, можна буде оперативно дізнатися із модуля "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Відчуйте всі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини