Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перший день роботи нового Парламенту: яким він був?

Реклама

29 серпня 2019 року розпочав роботу новообраний Парламент Верховної Ради.

Відкрив першу серію ВРУ дев'ятого скликання Дмитро Разумков.

Присяга

Склали присягу, вступили на посаду і зареєструвалися для участі в першому пленарному засіданні 422 народних депутата.

Найстарший за віком нардеп Юлій Іоффе оголосив першу сесію ВРУ 9 скликання відкритою. А Д. Разумков вказав про припинення повноважень Верховної Ради України восьмого скликання.

Тимчасова президія

Потім народні депутати прийняли постанову про Тимчасову президію першої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (проект № 1001). До неї увійшли Дмитро Разумков, Руслан Стефанчук, Юлій Іоффе, Андрій Кожем'якін, Михайло Забродський, Ярослав Железняк.

Порядок денний

Депутати 306-ма голосами прийняли Постанову «Про порядок денний першої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання на період розгляду організаційних питань першої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання» (проект № 1004).

Нагадаємо, згідно з частиною 1 статті 95 Регламенту ВР законопроекти, не прийняті Верховною Радою попереднього скликання в першому читанні за основу, вважаються знятими з розгляду і не розглядаються Верховною Радою нового скликання. А згідно з ч. 2 ст. 105 Регламенту законопроекти, внесені та не прийняті до закінчення строку повноважень Верховної Ради відповідного скликання в першому читанні, вважаються відкликаними.

Відставка Уряду

Відповідно до Конституції Прем'єр-міністр Володимир Гройсман оголосив про складення повноважень Кабінету Міністрів. Згідно зі статтею 115 Основного Закону Уряд, який склав повноваження перед новообраним Парламентом, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів.

Формування фракцій

Далі головуючий оголосив про формування депутатських фракцій і груп. Під стенограму він зазначив, що сформовано і зареєстровано 5 фракцій: «Слуга народу» - голова Давид Арахамія, «Опозиційна платформа - За життя» - співголови Юрій Бойко та Вадим Рабинович, Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» - голова Юлія Тимошенко, «Європейська Солідарність» - співголови Артур Герасимов та Ірина Геращенко, «Голос» - голова Сергій Рахманін; та одну групу «За майбутнє» - співголови Віктор Бондар і Тарас Батенко.

Відповідно до статті 83 Конституції депутатська фракція у Верховній Раді України, до складу якої входять більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України, має право коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України. Такою є фракція партії «Слуга народу» (254 депутати).

Лічильна комісія

Прийнято Постанову про створення Лічильної комісії (проект № 1002) у складі 13 осіб.

Голова Верховної Ради України, його Перший заступник і заступник

За обрання на посаду Голови ВРУ Дмитра Разумкова проголосували 382 народних депутати.

Першим заступником Голови Парламенту обрано Руслана Стефанчука, який під час свого виступу зазначив про початок ери систематизації законодавства.

Заступником Голови ВР обрано народну депутатку Олену Кондратюк.

Нові законопроекти, внесені Президентом і визначені як невідкладні

1. Проект Закону про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент) (№ 1012).

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення адміністративних справ (№ 1026 від 29.08.2019).

https://jurliga.ligazakon.net/news/188844_zelenskiy-otmenyaet-advokatskuyu-monopoliyu

3. Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (№ 1013).

4. Проект Закону про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань) (№ 1014).

5. Проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду) (№ 1025).

Загалом за сьогоднішній день було зареєстровано низку законопроектів, які стосуються судової реформи.

Позачергове послання Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України

Президент звернувся до народних депутатів словами: "Давайте працювати. Менше СМС-ок, будь ласка, більше законів. Народ чекає. Уже зараз зрозуміло, що Рада цього скликання увійде в історію: питання одне - як саме. Тільки конструктив та щоденна кропітка робота на благо Українського народу. Або, не дай Боже, ви увійдете в історію як парламент, який проіснував найменше. Один рік. Фактично це ваш випробувальний термін".

Обрано Прем'єр-міністра України

Прем'єр-міністром України 290 голосами народні депутати обрали Олексія Гончарука (проект Постанови ВР № 1022).

Формування нового Уряду та призначення керівників центральних органів влади

Міністром оборони призначено Андрія Загороднюка (проект Постанови ВР № 1023). За це рішення проголосували 314 народних депутатів.

310-ма голосами Міністром закордонних справ обрано Вадима Пристайка (проект Постанови ВР № 1024).

Інших міністрів затвердили за поданням прем'єр-міністра 281 голосами "за". До Уряду увійшли:

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба;

Віце-прем'єр-міністр - міністр цифровий трансформації Михайло Федоров;

Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет;

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов;

Міністр юстиції Денис Малюська;

Міністр фінансів Оксана Маркарова;

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель;

Міністр інфраструктури Владислав Криклій;

Міністр розвитку громад і територій Олена Бабак;

Міністр освіти і науки Анна Новосад;

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька;

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський;

Міністр соціальної політики Юлія Соколовська;

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков;

Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда.

Призначення Івана Баканова на посаду Голови Служби безпеки України підтримали 319 народних обранців (проект Постанови ВР № 1021).

Також депутати 317 голосами дали згоду на звільнення з посади Генерального прокурора Юрія Луценка (проект Постанови ВР № 1018). Слідом за цим було дано згоду на призначення новим Генеральним прокурором Руслана Рябошапки (проект Постанови ВР № 1019 підтримало 312 депутатів).

Депутатська недоторканність

Було попередньо схвалено проект Закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» (№7203). Відповідне рішення підтримали 363 депутата.

Призначення другої сесії та закриття першої

Наприкінці засідання було проголосовано Постанову «Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання» (проект №1087), яку підтримали 278 народних депутатів. Початок сесії призначено вже на наступний вівторок, 3 вересня.

Після цього, о 02:12 30 серпня, було оголошено про завершення єдиного засідання першої сесії дев'ятого скликання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини