Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пропонує змінити порядок відкриття та закриття рахунків

Реклама

Нацбанк має намір унормувати низку питань, пов'язаних із порядком відкриття та закриття рахунків клієнтів банків, відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства.

Зміни містить проект постанови Правління Нацбанку “Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів”, що пропонується для громадського обговорення.

У проекті зазначено, що документи, подані клієнтом для відкриття рахунків, мають бути чинними та містити достовірну інформацію на час їх подання. Банк за наявності підтвердженої інформації про те, що будь-який з поданих документів є нечинним, відмовляє особі у відкритті рахунку.

Передбачена можливість вказівки про розпорядження коштами в разі смерті фізичної особи. На розпорядженні клієнта, яке складається у формі окремого документа або є додатком до договору, має бути зазначена дата його складання. Цей документ засвідчується підписом уповноваженого працівника банку і зберігається в справі з юридичного оформлення рахунку.

Дія розпорядження може бути повністю або частково скасована заповітом, складеним після того, як було зроблене розпорядження, якщо в заповіті змінено особу, до якої має перейти право на кошти фізичної особи, або якщо заповіт стосується усього майна спадкодавця.

Дізнатися більше про роботу банків можна із відповідної ситуації для юриста у ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Побачити усі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна, скориставшись тестовим доступом.

Регулятор пропонує встановити порядок:

- відкриття банками спеціального рахунку для здійснення керуючим санацією процедури санації боржника - юридичної особи;

- відкриття банками спеціального/окремого рахунку для здійснення арбітражним керуючим процедури реструктуризації/погашення боргів боржника - фізичної особи (фізичної особи-підприємця);

- відкриття рахунків суб'єктам господарювання, що не мають рахунків у цьому банку, на підставі поданої його представником за допомогою засобів інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем заяви про відкриття поточного рахунку в електронній формі, підписаної кваліфікованим електронним підписом цього представника;

- закриття банками поточних рахунків фізичної особи-підприємця, який припинив підприємницьку діяльність (якщо на його рахунку немає залишку коштів);

- здійснення банком зміни рахунків клієнта - фізичної особи, яка припинила свою підприємницьку діяльність та має залишок коштів на рахунках.

Запропоновано зміни щодо ідентифікації та верифікації клієнтів.

У проекті зазначено, що банками забороняється відкривати та вести анонімні (номерні) рахунки. Банк відкриває рахунок клієнту лише після його ідентифікації та верифікації.

Ідентифікація клієнта не є обов'язковою під час відкриття рахунку, якщо клієнт вже має рахунки в цьому банку і був раніше ідентифікований та верифікований відповідно до вимог законодавства з питань фінансового моніторингу.

Зазначено, що неповнолітня особа має право самостійно розпоряджатися внесеними нею коштами на рахунок, відкритий нею на своє ім'я, а також заробітною платою (заробітком), стипендією або іншими доходами, що надходять на її рахунок. Неповнолітня особа розпоряджається коштами, унесеними на поточний рахунок неповнолітньої особи будь-якою іншою особою, за згодою органу опіки та піклування та батьків (усиновителів) або піклувальників.

Також регулятор пропонує зобов'язати юридичних осіб - нерезидентів та представництва юридичних осіб - нерезидентів в Україні повідомляти банк про внесення змін до їхніх реєстраційних документів.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 12 вересня 2019 року на поштову та електронну адресу Нацбанку.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Нацбанк, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0; nbu@bank.gov.ua

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини