Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/188366_vstupil - v - silu - zakon - o - professionalnom - predvysshem - obrazovanii

1. Набув чинності Закон про професійну освіту

Закон № 2745-VIII "Про професійну передвищу освіту" набув чинності 9 серпня 2019 року. У документі вказано, що підготовка професійних молодших бакалаврів почнеться з 2020 року. Вищі учбові заклади I - II рівнів акредитації, які займаються підготовкою молодших фахівців і до 2020 року не отримають статус коледжу відповідно до Закону "Про вищу освіту", отримують статус закладу професійної передвищої освіти. Ліцензії на підготовку з освітньо-кваліфікаційного рівню молодшого фахівця дійсні і діють до завершення навчання осіб, що вступили у відповідні заклади освіти до 31 грудня 2019 року.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188325_zelenomu - tarifu - dlya - domashnikh - ses - byt - zakon - ofitsialno - opublikovan

2. Набув чинності Закон, що дозволяє встановлювати домашні сонячні електростанції на землі

6 серпня 2019 року Президент підписав Закон "Про внесення змін до статті 9-1 Закону України "Про альтернативні джерела енергії" відносно врегулювання питання генерації електричної енергії приватними домогосподарствами. Закон набув чинності 9 серпня 2019 року. Зміни дозволяють застосовувати "зелений" тариф для електроенергії, потужністю, що виробляється приватними сонячними електростанціями, до 30 кВт, і відміняють обов'язкову умову з розміщення таких установок виключно на дахах або фасадах будівель або інших споруд.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188341_eletromobili - vydelyat - zelenymi - nomerami - zelenskiy - podpisal - zakon

3. Президент підписав Закон відносно створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів

6 серпня Президент підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів". Закон вводить дорожні знаки для місць парковки і зарядки електромобілів, а також зобов'язує змінити звичайні білі номери на зелені. Водіям бензинових і дизельних авто на законодавчому рівні буде заборонено паркуватися на місцях для електрокарів. За порушення передбачений штраф від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це від 340 до 510 грн. Такий же штраф стягнуть і за створення перешкод водіям електромобілів на зупинці або стоянці. Закон опублікований 9 серпня та набуває чинності з 1 січня 2020 року.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188268_proizvoditelya - produktov - oshtrafuyut - za - neukazannye - na - upakovke - allergeny

4. Діють вимоги до маркіровки харчової продукції

6 серпня 2019 року почали діяти основна частина норм Закону "Про інформацію для споживачів харчових продуктів", які встановлюють загальні принципи і вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема, відносно їх маркіровки, а також обов'язку операторів ринку щододоведення цих даних до споживачів. Інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною і зрозумілою для споживача і не повинна вводити в оману відносно характеристик, властивостей, складу. Ця вимога поширюється як на рекламу, так і на саму упаковку. Оператори ринку повинні обов'язково вказувати інформацію про наявність речовин, що викликають алергічні реакції або непереносимість, наявність ГМО, наявність додаткової води і тому подібне. Крім того, посилено відповідальність операторів ринку за порушення законодавства відносно надання споживачам інформації про харчові продукти.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188314_zelenskiy - utverdil - sostav - komissii - po - voprosam - pravovoy - reformy

5. Затверджено склад комісії з питань правової реформи

7 серпня Президент підписав Указ № 584 /2019, яким затвердив Положення про Комісію з питань правової реформи та її персональний склад.

Комісія з питань правової реформи - консультативно-дорадчий орган при Президентові, діяльність якої грунтується на принципах верховенства права, відкритості і прозорості, професіоналізму і доброчесності, самоврядування і незалежності в ухваленні рішень. Склад Комісії формується з числа фахівців у галузі права, що мають високу кваліфікацію і значний досвід роботи в цій галузі, у тому числі провідних вчених, представників міжнародних організацій і всеукраїнських громадських об'єднань, діяльність яких спрямована на захист прав людини і основоположних свобод. Співголовами Комісії Президент призначив Михайла Буроменського і Руслана Рябошапку.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188217_kabmin - vvel - onlayn - uslugi - v - sfere - pensionnogo - obespecheniya

6. Введені онлайн-послуги у сфері пенсійного забезпечення

Постановою № 681 Уряд оптимізував систему надання адмінпослуг у сфері пенсійного забезпечення і підвищення ефективності роботи органів Пенсійного фонду. Документ набув чинності 2 серпня. Відтепер особа може направити онлайн запит на отримання документів з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, з Державного реєстру актів цивільного стану громадян; з централізованого банку даних з проблем інвалідності; з Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, що мають право на пільги; з реєстрів даних про дітей дошкільного, шкільного віку і учнів, що проживають або знаходяться в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188327_natsbank - otmenil - ogranichenie - pokupki - valyuty - za - kreditnye - sredstva

7. Скасовано обмеження купівлі валюти за кредитні кошти

З 8 серпня бізнес може купувати іноземну валюту за рахунок кредитних коштів в гривні без обмежень по сумі. Відповідні валютні послаблення затверджені Постановою Правління Нацбанку № 104 від 6 серпня 2019 року. Банки зобов'язані завершувати нагляд за експортними операціями упродовж 5 робочих днів з моменту отримання від Нацбанку інформації про зміну обслуговуючого банку в митній декларації клієнта. Це дозволить уникати подвійного контролю клієнтської операції. Окрім цього, уточнено порядок здійснення нагляду за імпортними операціями у разі зміни обслуговуючого банку в митній декларації.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188216_resheno - kak - budut - otbirat - kontraktnikov - v - gospogransluzhbu

8. Вирішено, як відбиратимуть контрактників у Держприкордонслужбу

МВС визначило Порядок відбору і прийому громадян України на військову службу за контрактом в Держприкордонслужбі. Відповідний наказ № 473 від 10 червня 2019 року був зареєстрований в Мінюсті 4 липня. Порядок визначає механізм роботи посадовців Адміністрації Держприкордонслужби, загонів морської охорони, органів охорони державного кордону, учбових закладів, науково-дослідних установ, підрозділів спеціального призначення, окремих регіональних центрів комплектування по відбору і прийому громадян України на військову службу за контрактом в Держприкордонслужбі. Так, на військову службу за контрактом можуть прийняти військовослужбовців, які проходять кадрову або строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, громадян призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби, військовозобов'язаних, а також жінок, які не перебувають на військовому обліку.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188240_advokat-imeet-pravo-pokinut-sudebnoe-zasedanie-iz-za-neobustroennogo-rabochego-mesta

9. РАУ вказала, що адвокат має право покинути судове засідання через необлаштоване робоче місце

26 червня 2019 року РАУ прийняла рішення № 86, вказавши, що у разі неможливості надання адвокатом професійної правової допомоги в неналежно облаштованому залі судових засідань (без наявності, щонайменше, столу і стільців для адвоката і його клієнта з можливістю їх безперешкодного конфіденційного спілкування) адвокат може покинути такий зал судових засідань. Це не може розцінюватися як порушення правил адвокатської етики, трактуватися як прояв неповаги до суду і слугувати підставою притягнення адвоката до відповідальності.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188259_ukhod - za - pensionerom - bez - takoy - neobkhodimosti - ne - zaschityvaetsya - v - trudovoy - stazh

10. Верховний Суд пояснив, коли догляд за пенсіонером зараховується в трудовий стаж

КАС ВС в постанові від 31 липня 2019 року у справі № 348/2357/16-а вказав, що в стаж роботи зараховуються періоди нагляду не за будь-яким пенсіонером, а лише за тим, який вимагає такого нагляду (пункт "ж" ст. 3 і пункт "є" ст. 56 Закону "Про пенсійне забезпечення"). Потреба в такому нагляді має бути підтверджена відповідним виведенням медичного закладу. Адже саме стан здоров'я є тим критерієм, за яким певних осіб відносять до категорії, час догляду за якими зараховується в стаж роботи.

Баранова Ольга, провідний юрист-аналітик ЮРЛІГИ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини