Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як юристи та влада «накриють» рейдерство: перші інсайди

9 серпня 2019, 11:58
1647
1
Автор:
Реклама

Днями до Департаменту державної реєстрації та нотаріату було запрошено кращих правників провідних юридичних компаній України для проведення спільної зустрічі. Темою стала законодавча ініціатива задля боротьби із рейдерством.

Нам неодноразово доводилося успішно боротися з рейдерством та захопленням, а тому висловитися було про що.

Станіслав Борис

Але спочатку невеликий лікбез. Що ж таке рейдерство та чому його варто боятися? Рейдерство - вилучення майна, майнових прав за допомогою підроблених та/або документів сумнівного походження, а також із використанням прогалин у законодавстві, недосконалих державних інститутів, таких як система реєстрації юридичних осіб, реєстрації майнових прав, судової і правоохоронної систем.

Жертвами стають сотні громадян як у випадку рейдерства в аграрній сфері, так і керівники величезних компаній під час корпоративних війн.

Вразливих місць, куди «б'ють» рейдери, чимало. Саме знанням цих больових точок ми і поділилися на згаданій зустрічі.

Було сформовано чимало ідей, серед яких повернення обов'язкового нотаріального посвідчення ряду документів, налагодження взаємодії усіх реєстрів, встановлення обов'язкового сповіщення заінтересованих осіб про реєстраційні дії. І це далеко не всі напрацювання.

Владислав Власюк, який очолює групу протистояння рейдерам, на своїй сторінці у Фейсбук вже поділився проміжними результатами нашої роботи. Зокрема, вказав про часткове оновлення складу Антирейдерської комісії, навів результати моніторингу Міністерством Юстиції реєстраторів та їх покарання. Також згадав про окремі справи, в яких позитивно показала себе Антирейдерська комісія.

Анатолій Кисельов

На нашу думку, однією із найближчих результативних змін буде впровадження системи надсилання сповіщення щодо вчинених реєстраційних дій. Це ж саме стосується і сповіщень щодо заяв про реєстраційні дії по особам чи об'єктам, які цікавлять. Ділячись інсайдерською інформацією, скажемо, що також планується введення блокування можливості вносити відомості в реєстр на певний періоду часу безпосередньо після надсилання сповіщення. Це дозволить зацікавленим особам відреагувати, якщо дії реєстратора не відповідають їх волі. До дискусій підключаються і активні нотаріуси, що своєю експертизою вносять значний вклад і у профільних аспектах коректують адвокатів.

Наша спільна робота із Департаментом державної реєстрації та нотаріату продовжується. Зміни та інновації неминучі, і ми будемо їх початком. Впевнені, що такий підхід Міністерства юстиції України до внесення змін у законодавство, безумовно, матиме позитивний результат.

Станіслав Борис,

адвокат Практики безпеки бізнесу АО «Юскутум»

Анатолій Кисельов,

адвокат Практики корпоративного права АО «Юскутум»

Контролювати інформацію, яка міститься у державних реєстрах щодо юридичної особи, можливо за допомогою функції "Поставити на моніторниг" у системі СONTR AGENT.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини