Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188082_zelenskiy-doruchiv-perevriti-us-derzhrestri--zaynyatisya-elektronnim-perepisom-naselennya

1. Президент розпорядився провести аудит усіх держреєстрів до жовтня, а після - зайнятися е-переписом населення

Указом Президента № 558/2019 «Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг» передбачено проведення повного аудиту роботи державних реєстрів у тримісячний строк. Передбачено запровадження єдиного веб-порталу електронних послуг, де українці зможуть за допомогою електронного кабінету отримувати доступ до інформації щодо себе в державних реєстрах (наприклад, про майно, землю, транспорт, податки і доходи) та пріоритетні електронні державні послуги. Крім того, Кабмін за 6 місяців повинен верифікувати дані реєстрів і взятися за е-перепис українців.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188060_komsya-prezidenta-vdbrala-kandidatv-v-sudd-spl

2. Відібрано трьох кандидатів у судді ЄСПЛ від України

Комісія для проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України, створена Володимиром Зеленським, рекомендує делегатам Парламентської Асамблеї Ради Європи для обрання Бойченко Олену Віталіївну, Гнатовського Миколу Миколайовича, Пушкаря Павла Валентиновича.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188180_yak-markuyut-organchn-produkti

3. Діють вимоги до маркування органічної продукції

2 серпня вводиться в дію Закон "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", у звязку з чим набув чинності наказ Мінагрополітики від 22 лютого 2019 року № 67, яким затверджено державний логотип маркування органічної продукції. Цим само наказом затверджено технічний опис логотипа. Під графічним зображенням логотипа розміщується напис "ОРГАНІЧНИЙ ПРОДУКТ" або "ORGANIC PRODUCT". Державний логотип може наноситися на будь-яку упаковку, етикетку (стікер), споживчу тару, контретикетку, кольєретку, ярлик, пробку, листок-вкладиш, документ, повідомлення, інші елементи упаковки, що супроводжують органічну продукцію чи належать до неї.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188100_zatverdzheno-vimogi-do-medu

4. Затверджено вимоги до меду

Мінагрополітики наказом від 19 червня 2019 року № 330 затвердило вимоги до меду. Разом з тим надання на ринку меду, який введений в обіг до 1 січня 2023 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності вимогам, до закінчення строку його придатності. Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів (користувачів) та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману. Зокрема, маркування має містити інформацію про країну походження, у якій було зібрано мед.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188104_vikonavets-vdkri-provadzhennya-bez-avansovogo-vnesku-ale-vistavit-rakhunok-na-vitrati

5. Виконавець відкриє провадження без авансового внеску, але виставить рахунок на витрати

Наказом Мін'юсту від 16 липня № 2165/5   оновлено накази щодо виконавчого провадження в частині сплати стягувачем авансового внеску. Зокрема, скасована вимога щодо сплати стягувачем авансового внеску:  заява про примусове виконання рішення подаватиметься до органу ДВС або приватного виконавця в письмовій формі разом із оригіналом (дублікатом) виконавчого документа. Разом з тим виконавець виноситиме постанову про розмір мінімальних витрат виконавчого провадження одночасно з постановою про його відкриття (крім виконавчих проваджень щодо виконання рішень ЄСПЛ) та надсилатиме її сторонам виконавчого провадження не пізніше наступного робочого дня після її винесення.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188111_splatiti-zaborgovanst-za-vikonavchim-provadzhennyam-nevdovz-mozhna-bude-onlayn

6. Запроваджується онлайн-сплата заборгованості за виконавчим провадженням

Наказом Мін'юсту від 16 липня № 2165/5  передбачена можливість онлайн-сплати заборгованості за виконавчим провадженням в автоматизованій системі виконавчого провадження. Під час формування запиту на онлайн-сплату відображатиметься загальна заборгованість за виконавчим провадженням з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника за виконавчим провадженням, основної винагороди приватного виконавця.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188051_uvyaznen-zmozhut-trimati-v-kamer-pd-lzhkami-po-dv-sumki-z-osobistimi-rechami

7. Оновлено умови тримання в СІЗО

 Наказом Мін'юсту від 14 червня № 1769/5   оновлено Правила внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України. Ув'язненим надано право: зустрічатися з родичами та іншими особами; на душпастирську опіку, що здійснюється священнослужителями (капеланами); звертатися зі скаргами, заявами та листами до Європейського суду з прав людини, а також інших відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна, до уповноважених осіб таких міжнародних організацій, державних органів і посадових осіб; розпоряджатися вільним часом, який відведений розпорядком дня, не порушуючи правил поведінки. Разом з тим, зокрема, заборонено завішувати спальні місця та мінятися ними без дозволу персоналу СІЗО.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188055_vibrati-tsifri-na-nomernomu-znaku-avto-mozhna-zaplativshi-mvs

8. Визначено розмір плати за красиві автономери

Постановою Кабміну від 24 липня № 663 встановлено розмір плати за видачу або заміну номерних знаків  популярних комбінацій. Наприклад, за 4 однакові цифри територіальному органу з надання сервісних послуг МВС слід заплатити 30 тис. грн; 4 тис. грн коштує номер, що містить три однакові цифри, які розташовані не підряд, або коли однаковими є перша і третя, а також друга і четверта, або перша і четверта, а також друга і третя цифри.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188132_na-advokatskomu-spit-mozhna-koristuvatisya-tlki-rozdrukovanimi-npa

9. Оновлено порядок складання адвокатського іспиту

Рішенням Ради адвокатів України від 26 червня № 72 кандидатам в адвокати дозволено використовувати лише офіційні тексти нормативно-правових актів на друкованих носіях. У разі виявлення членами кваліфікаційної палати КДКА, які приймають іспит, факту використання особою недозволених джерел інформації складається акт. Порушнику відмовляють у видачі свідоцтва про складення кваліфікаційного іспиту. Офіційні тексти НПА, вивірені Мін'юстом, можна роздрукувати з ІПС ЛІГА:ЗАКОН, скориставшись тестовим доступом.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188163_kupvlya-alkogolyu--predstavnitskimi-vitratami-ta-ne-opodatkovutsya-pdfo

10. Верховний Суд пояснив, чому купівля алкоголю відноситься до представницьких витрат

Постановою КАС ВС від 9 липня у справі №  826/15481/18   скасовано податкові повідомлення-рішення, оскільки купівля директором алкоголю відноситься до представницьких витрат, які не оподатковуються ПДФО. Представницькі витрати є різновидом адміністративних, які відносяться до загальногосподарських, спрямованих на обслуговування та управління підприємством в розумінні пункту 18 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 "Витрати". Оскільки податковий орган не встановив будь-яких застережень щодо порушення приписів цього стандарту, витрати, понесені на придбання спиртних напоїв директором Товариства з метою обслуговування представницького заходу, є представницькими витратами.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини