Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вирішено, як Україні будувати, купувати і орендувати будівлі для дипломатів за кордоном

Реклама

Уряд затвердив Порядок розміщення, придбання, оренди, відчуження та особливості будівництва об'єктів нерухомого майна для потреб закордонних дипломатичних установ України. Рішення прийнято на виконання Закону "Про дипломатичну службу".

Відповідну постанову № 645 було прийнято на урядовому засіданні 17 липня.

Порядок визначає механізм забезпечення об'єктами нерухомого майна закордонних дипустанов України в іноземних державах, а також їх відчуження з причин втрати доцільності подальшого використання такого майна, у разі зміни статусу, місцезнаходження або ліквідації дипломатичних установ.

До об'єктів нерухомого майна закордонних дипустанов належать: будівлі та споруди (адміністративні, житлові, гаражні, господарські), земельні ділянки, на яких вони розміщені, земельні ділянки для будівництва в подальшому.

МЗС надаватиме відомості про об'єкти нерухомого майна, зокрема збудовані, набуті у держвласність України або відчужені, до ФДМУ з метою внесення змін до Єдиного реєстру об'єктів державної власності. Воно веде облік орендованого нерухомого майна для розміщення закордонних дипломатичних установ.

Розміщення закордонних дипустанов здійснюється таким чином:

набуття об'єктів нерухомого майна у держвласність України шляхом придбання (купівлі), дарування, будівництва, оренди з правом викупу або фінансового лізингу;

обмін об'єктами нерухомого майна відповідно до міжнародних договорів України;

оренда об'єктів нерухомого майна.

За результатами опрацювання пропозицій закордонних дипустанов щодо придбання об'єктів нерухомого майна МЗС ініціює у двомісячний строк перед Кабміном погодження придбання об'єктів нерухомого майна та утворення міжвідомчої робочої групи. За результатами роботи (з виїздом до відповідної іноземної держави) міжвідомча робоча група підготує звіт та розробить проект відповідного рішення Кабміну.

Відповідно до рішення Уряду закордонна дипломатична установа підготовить до підписання проект договору купівлі-продажу або іншого правочину на придбання об'єкта нерухомого майна, після чого надішле такий проект на погодження до МЗС.

Оренда об'єктів нерухомого майна для розміщення закордонних дипломатичних установ здійснюється за погодженням з МЗС. Закордонні дипустанови погоджують з МЗС проект договору оренди об'єкта нерухомого майна.

Рішення щодо нового будівництва будівель, споруд та благоустрою земельної ділянки, на якій вони розміщуються (прилеглої території), для потреб закордонних дипломатичних установ прийматиме Кабмін. Будівництво об'єктів нерухомого майна для потреб розміщення закордонних дипломатичних установ включатиме:

- нове будівництво будівель, споруд та благоустрій земельної ділянки, на якій вони розміщуються (прилеглої території);

- реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт будівель, споруд та благоустрій земельної ділянки (прилеглої території) з метою пристосування для потреб закордонних дипломатичних установ з урахуванням специфіки їх діяльності.

Очікується, що прийняття постанови оптимізує витрати на утримання об'єктів нерухомості.

Дізнатися про зміни в законодавстві, що регулює будівельну діяльність, можна з однойменного матеріалу аналітичного видання ЮРИСТ&ЗАКОН. Зауважимо, що оперативно дізнатися про зміну статусу своєї нерухомості допоможуть сервіси SMS-Маяк і SMS-Маяк Земля від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких вас буде поінформовано про відповідні зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини