Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвоката не можна взяти на податковий облік без заяви

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187832_podatkvts-khochut-virshiti-problemu-oblku-fop-shcho-zdysnyuyut-nezalezhnu-profesynu-dyalnst

Адвокат не повинен сплачувати єдиний внесок і як фізична особа-підприємець, і як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність. Крім того, протиправним є автоматичне взяття особи, яка не подала відповідної заяви, на облік як особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність.

Саме тому суд скасував вимогу ДФС про сплату адвокатом-ФОПом боргу (недоїмки) з ЄСВ. Позивач зареєстрований як фізична особа-підприємець та перебуває на спрощеній системі оподаткування, основним видом економічної діяльності є «Діяльність у сфері права». Також він має адвокатське свідоцтво.

Суд зазначив, що позивач є самозайнятою особою та здійснює як підприємницьку діяльність, так і незалежну професійну діяльність. При цьому, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю лише посвідчує право адвоката на здійснення професійної діяльності, однак не є підставою та доказом здійснення адвокатської діяльності. Крім того, суду не надано доказів отримання позивачем, як самозайнятою особою (адвокатом) гонорару.

Також суд нагадав, що податковим законодавством виключена можливість подвійного взяття на облік особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, у разі коли фізична особа вже взята на облік як самозайнята особа.

З усіма аргументами суду можна ознайомитись у відповідному рішенні у справі № 580/1019/19 від 26 червня. Поставивши справу на контроль у системі аналізу судових рішень VERDICTUM, можна відслідкувати подальший її рух в інстанціях. Крім того, референт підбиратиме судові рішення за заданою темою.

Нагадаємо, РАУ роз'яснила, що адвокати зобов'язані сплачувати ЄСВ, навіть якщо внесок вже сплатив роботодавець

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини